Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/53467/ktu-garbes-daktaro-regalijos-bus-iteiktos-branduolines-fizikos-profesoriui-hamidui-ait-abderrahimui/spausdinti/

KTU garbės daktaro regalijos bus įteiktos branduolinės fizikos profesoriui Hamidui Ait Abderrahimui

Publikuota: 2016-02-11 17:18
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo ir Lietuvos universiteto įkūrimo metines, KTU garbės daktaro regalijos bus įteiktos profesoriui Hamidui Ait Abderrahimui. Iškilmės vyks vasario 15 d., pirmadienį, 14 val. KTU auloje (A. Mickevičiaus g. 37).

Garbės daktaro vardas prof. H. A. Abderrahimui suteiktas už produktyvią partnerystę su KTU ultragarsinių ir branduolinių tyrimų srityse, svarų indėlį į naujos mokslo srities – ultragarsinės diagnostikos ir vizualizacijos ekstremaliose sąlygose – išvystymą KTU.

KTU garbės daktaro regalijos bus įteiktos branduolinės fizikos profesoriui Hamidui Ait Abderrahimui

Iškilus mokslininkas yra Belgijos branduolinių tyrimų centro (SCK/CEN) generalinio direktoriaus pavaduotojas, Leveno katalikiško universiteto (UCL) Leveno inžinerijos mokyklos (EPL) mechaninės inžinerijos katedros reaktorių fizikos ir branduolinės inžinerijos profesorius, Energetikos ir branduolinės fizikos mokslų daktaras.

Profesoriaus specializacija – branduolinė fizika, branduolinė dozimetrija, branduolinio kuro ciklas, aukšto radioaktyvumo lygio atliekų skilimas bei transmutacija ir branduolinių reaktorių technologijos. H. A. Abderrahimas yra daugiau nei 100 mokslinių publikacijų recenzavimo žurnaluose ir pranešimų tarptautinėse konferencijose autorius.

Nuo 1998 metų mokslininkas yra MYRRHA projekto direktorius. Šio projekto rėmuose kuriama greitintuvų žadinama sistema, kurioje per skaldymo taikinį sąveikauja ikikritinis Pb-Bi (švino-bismuto) aušinamas reaktorius ir galingas protonų greitintuvas.

KTU garbės daktaras yra įvairių Europos Komisijos „Framework“ programos projektų, susijusių su progresyviomis branduolinėmis sistemomis ir didelio aktyvumo branduolinių atliekų atskyrimu ir transmutacijos valdymu, koordinatorius ir partneris.

H. A. Abderrahim yra nusipelnęs Kauno technologijos universitetui (KTU). Jo iniciatyva 2001–2012 metais buvo vykdoma Belgijos branduolinių tyrimų centro (SCK/CEN) ir KTU mokslinio bendradarbiavimo programa, skirta naujo tipo branduolinio reaktoriaus MYRRHA saugiai eksploatacijai užtikrinti.

Prof. K. Baršausko ultragarso mokslo institute buvo sukurta ultragarsinė vizualizavimo technologija ekstremalioms sąlygoms (branduolinio reaktoriaus MYRRHA skysto metalo chemiškai agresyvioje aplinkoje, esant stipriai radiacijai ir aukštam slėgiui) neturinti analogų pasaulyje. Tai leido KTU pradėti darbus naujoje technologinių mokslų srityje – ultragarsiniai matavimai, diagnostika ir vizualizacija ekstremaliose sąlygose, kurioje KTU tapo pripažintu lyderiu pasaulyje.

H. A. Abderrahimas kartu su KTU mokslininkais, projekto MYRRHA tematika paskelbė 10 bendrų publikacijų aukšto reitingo tarptautiniuose žurnaluose, įtrauktuose į „Web of Science“ (WOS) duomenų bazę, o pagrindinė publikacija WOS leidiniuose jau yra cituota 33 kartus. Šiuo metu profesoriaus iniciatyva KTU kartu su Belgijos branduolinių tyrimų centru sukurtos technologijos yra patentuojamos Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!