Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/52367/amazon-turi-geru-ziniu-kosmoso-turistams/spausdinti/

„Amazon“ turi gerų žinių kosmoso turistams

Publikuota: 2015-11-26 11:03
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Saulius Masalskas
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Privati amerikiečių kosmoso kompanija jau gali pasigirti padariusi revoliucinį perversmą kosmonautikoje – ji sugebėjo susigrąžinti ir saugiai nutupdyti pirmąją raketos pakopą. Visos tokios dabar naudojamos itin brangios raketos yra vienkartinės ir todėl skrydžiai į kosmosą tebėra labai nepigūs. Kompanija „Blue origins“ planuoja tai pakeisti.

Kol kas nepilotuojamo erdvėlaivio „New Shepard“ startas iš privataus kosmodromo vakarų Teksase gali iš esmės pakeisti kosmoso užkariavimo istoriją.

Tokį originalų kosmoso aparatą sukūrė interneto milijardieriaus, „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso kosminė kompanija pavadinta „Blue origins“. Kol kas tai – kosmoso turizmo projektas. Raketa iškelia 6 vietų kapsulę į 100 kilometrų aukštį ir nuo jos atsiskiria. 100 kilometrų yra oficiali kosmoso riba ir nemažus pinigus už tokį skrydį sumokėję turistai galės pamatyti apvalų žemės horizontą ir žvaigždes juodose kosmoso tolybėse. Visa tai jie galės stebėti, kaip teigia skrydžio reklama, per didžiausius kada nors kosminiame erdvėlaivyje įmontuotus langus.

Be to jie keturias minutes bus visiško nesvarumo būsenoje. Po to kapsulė su turistais pradės kristi ir, išskleidusi parašiutą, saugiai nusileis ant žemės. Visa tai nėra didelė naujovė, tokius aparatus skuba kurti ir kitos privačios Amerikos kosminės bendrovės, pavyzdžiui „SpaceX“, bet J. Bezoso kompanija jau gali pasigirti unikalia patirtimi.

„Blue origins“ sugebėjo išsaugoti ir nutupdyti į Žemę pirmos pakopos raketą. Tam buvo panaudas jos pagrindinis variklis. Jis buvo užkurtas maždaug pusantro šimto metrų aukštyje. Robotizuotas aparatas pats sugebėjo suvaldyti raketos svyravimus ir ji saugiai nutūpė ant keturių kojų. Taigi J. Bezosas ir „Blue origins“ specialistai švenčia pergalę – jei jų sistema pasiteisins, skrydžių kaina, taip pat ir krovinių skraidinimo į kosmosą kaina, kris kelis kartus, nes pirmąją raketos pakopą su kuro bakais ir varikliais bus galima naudoti daug kartų. Faktiškai kosmoso raketa virstų įprastine transporto priemone – jai reikės tik pasipildyti kuro.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!