Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/5114/vyriausybei-siuloma-pritarti-peticijai-del-skaidraus-ir-efektyvaus-es-paramos-panaudojimo/spausdinti/

Vyriausybei siūloma pritarti Peticijai dėl skaidraus ir efektyvaus ES paramos panaudojimo

Publikuota: 2006-08-10 11:45
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Vyriausybės Peticijų komisija nevyriausybinių organizacijų (NVO) kreipimąsi dėl viešo, skaidraus ir efektyvaus Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos panaudojimo pripažino peticija. Vyriausybei siūloma tenkinti dar pavasarį komisijai pateiktą dokumentą ir įpareigoti Finansų ministeriją atsižvelgti į jame išdėstytus reikalavimus rengiant su ES paramos skirstymu susijusius dokumentus.

„Visuomenės noras matyti skaidriai ir efektyviai įsisavinamą Europos Sąjungos finansinę paramą sulaukė teigiamo Peticijų komisijos vertinimo, tačiau galutinį žodį tars Vyriausybė. Tikimės, ji nestokos ryžto užtikrinti teisėtus tautos lūkesčius ir prisiims visą būtiną atsakomybę sprendžiant šį strateginį valstybės raidos klausimą“, - teigia Peticijos pareiškėjų atstovas Lietuvos studentų sąjungos viceprezidentas Liutauras Kazlavickas.

Komisijos pripažintoje Peticijoje siūloma keisti grupę teisės ir kitų aktų bei strateginių dokumentų. Raginama juose nustatyti aiškius ES paramos panaudojimo prioritetus, tikslus bei planuojamus pasiekti rezultatus ir įtvirtinti nuostatą ne mažiau kaip 10 procentų visos Europos Sąjungos 2007-2013 metų struktūrinės paramos skirti švietimo ir mokslo infrastruktūros plėtrai. Peticijos siūlymuose apibrėžtas strateginis Švietimo ir mokslo ministerijos vaidmuo žinių visuomenės bei žmogiškųjų išteklių prioritetų įgyvendinimo srityje. Visuomeninių bei nevyriausybinių organizacijų atstovus kaip socialinius, ekonominius ir regioninius partnerius siūloma įtraukti į projektų ES struktūrinei paramai gauti atrankos procesą.

Peticijoje taip pat siūloma priimti naujus teisės aktus, kurie įpareigotų ES paramą skirstančias institucijas viešinti procesą. Akcentuojama būtinybė įkurti atskirą nepriklausomą projektų ES paramai gauti vertinimo padalinį, kurio veikla būtų finansuojama iš techninės pagalbos lėšų.

Pagal galiojančius teisės aktus nuspręsti dėl Peticijoje pareikštų reikalavimų tenkinimo Vyriausybė turės po to, kai atitinkamas Vyriausybės nutarimo projektas bus pateiktas svarstyti Vyriausybės posėdyje. Prieš tai nutarimo projektas turės būti įvertintas Vyriausybės Kanceliarijoje bei aptartas ministerijų valstybės sekretorių pasitarime.

Primename, kad 2005 m. spalį Lietuvos studentų sąjungos iniciatyva jaunimo organizacijos kreipėsi į LR Prezidentą, prašydamos paskatinti suinteresuotas grupes skirti ypatingą dėmesį realiam švietimo ir žinių ekonomikos prioriteto įtvirtinimui, panaudojant 2007 - 2013 metų Europos Sąjungos struktūrinę paramą. 2005 m. lapkritį drauge su kitomis NVO buvo pradėta pilietinė akcija, kurios metu peticiją savo parašais parėmė daugiau nei 41,5 tūkstančių šalies piliečių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!