Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/51126/pradedanciuju-imoniu-kurejus-ikveps-kurti-ir-puoseleti-inovatyvias-idejas/spausdinti/

Pradedančiųjų įmonių kūrėjus įkvėps kurti ir puoselėti inovatyvias idėjas

Publikuota: 2015-09-01 09:36
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šių metų rugsėjo 3–4 d. vyksiančiame Vilniaus inovacijų forume „Innovation Drift“ dėmesys bus skiriamas Lietuvos pradedančiųjų įmonių (vadinamųjų „startuolių“) bendruomenei. Teminėje renginio sesijoje bus diskutuojama apie ateities verslą, jo perspektyvas, įžvalgomis ir praktiniais patarimais dalysis ekspertai ir investuotojai iš Lietuvos ir užsienio. Tarp jų – verslininkas, investuotojas ir futuristas Nicklas Bergmanas, investicinio fondo „Blu Lime Labs“ įkūrėjas Peras Molleris, „Nextury Ventures“ valdybos pirmininkas Ilja Laursas, Verslo angelų fondo I partneris Arvydas Strumskis ir kiti. Be to, susirinkusieji bus pakviesti į kūrybines dirbtuves, kurias ves rašytojas Kristupas Sabolius ir reklamos agentūros NEW! kūrybos direktorius Tomas Ramanauskas.

„Pradedančiosios įmonės yra vienas svarbiausių šalies verslumo indikatorių. Kiekvienas naujas verslas – tai ne tik įnašas į šalies ekonomiką, bet ir prisiimta didelė atsakomybė, naujos žinios bei augantis inovatyvių produktų kūrimo potencialas“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Speciali pradedančiųjų įmonių sesija Vilniaus inovacijų forume – baigiamoji projekto „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS), kurį inicijavo ir finansavo Ūkio ministerija, o įgyvendino Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) su partneriais, dalis. Įgyvendinant projektą įkurta 70 įmonių, 115 darbo vietų, pritraukta 1 rizikos kapitalo investicija, 7 projekto įmonės verslo patirties sėmėsi verslumą skatinančiose programose užsienyje. Šiuos rezultatus padėjo pasiekti 15 projekto partnerių – šalies universitetai ir mokslo ir technologijų parkai. Įgyvendinant projektą sukurta biochemijos ir medicinos, mechanikos, energetikos, aplinkosaugos ir kitų sričių inovatyvius produktus kuriančių įmonių, didžiausią dalį sudaro informacinių technologijų srities įmonės.

Sėkmingiausiai veikiančios per 2014 metus įgyvendinant projektą INOVEKS įkurtos įmonės – „Nanoavionika“ ir „Holtida“. Bendrovės „Nanoavionika“ komandos branduolį sudaro pirmojo lietuviško kosminio palydovo „LituanicaSAT-1“ kūrėjai. Šiuo metu įmonė kartu su Vilniaus universitetu įgyvendina „LituanicaSAT-2“ palydovo projektą, vykdo pirmąjį komercinį užsakymą užsienio klientui. „Holtida“ specializacija – unikalios optinės autentiškumą užtikrinančios priemonės. Įmonė projektuoja bei gamina optines dokumentų ir prekių apsaugos priemones – holograminius ženklus.

„Pradedančiosios įmonės dažnai eina koja kojon su inovacijomis. Įgyvendinant INOVEKS projektą matyti, kad jaunoji karta nestokoja išradingumo ir drąsos. Jauniesiems kūrėjams tereikia ryžto išgryninti idėją ir ruoštis pradiniam startui – tai svarbiausi šiuolaikinio verslo bruožai“, – teigė ūkio ministras.

Projektas INOVEKS įgyvendintas per ES struktūrinių fondų priemonę „Inogeb LT-3“ ir finansuojamas iš Europos regioninės plėtros ir Europos socialinio fondų lėšų.

Vilniaus inovacijų forume laukiama daugiau nei 1000 inovacijas kuriančių verslininkų, išradėjų, tarptautinių organizacijų atstovų. Specialios teminės sesijos renginyje taip pat bus skirtos intelektinei nuosavybei, bepiločiams lėktuvams, kosminiams tyrimams, bioekonomikai, kultūros ir kūrybinėms industrijoms. Forume įžvalgomis dalinsis daugiau nei 40 pranešėjų. Tarp jų – „Google“ rinkodaros vadovas Baltijos šalyse Regimantas Urbanas, Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) informacijos ir komunikacijos projektų viešajame sektoriuje direktorius Danilas Kerimi, didįjį hadronų greitintuvą valdančios organizacijos CERN akselaravimo ir technologijų direktorius dr. Frederickas Bordry, kosmines ekspedicijas į Marsą planuojančios „Mars One“ vadovas Basas Lansdorpas ir daugelis kitų.

Pagrindinė renginio, vyksiančio konferencijų centre „Litexpo“, dalis – tarptautinė konferencija, kurios dalyviai turės galimybę išgirsti tarptautiniu mastu pripažintų ekspertų pranešimus, dalyvauti darbo grupių veikloje. Vilniaus inovacijų forumas taip pat kvies į inovacijų mugę, kurioje bus galima išbandyti naujausias Lietuvoje kuriamas technologijas ir produktus. Verslo plėtros galimybių ieškančios įmonės papildomai bus kviečiamos į Lietuvos ir Skandinavijos šalių partnerystės renginį, kuriame galės užmegzti naudingų ryšių su potencialiais partneriais iš Danijos, Švedijos ir Norvegijos. Dalyvavimas visose „Innovation Drift“ dalyse – nemokamas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!