Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/50678/kaip-veikia-mokslas-arba-kokiu-didziausiu-atstumu-galime-pamatyti-zvakes-sviesa/spausdinti/

Kaip veikia mokslas arba kokiu didžiausiu atstumu galime pamatyti žvakės šviesą?

Publikuota: 2015-07-24 19:03
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Algimantas Černiauskas, VU TFAI

Kaip veikia mokslasarba kokiu didžiausiu atstumu galime pamatyti žvakės šviesą?Vakar „arXiv“ svetainėje, kurioje talpinami įvairių sričių moksliniai straipsniai pasirodė vienas labai įdomus. Straipsnio pavadinimas „At What Distance Can the Human Eye Detect a Candle Flame ?“. Autoriams užkliuvo reklama, kurioje yra teigiama, jog vartojant „Centrum Silver“ vitaminus tu gali pamatyti žvakės šviesą už 10 mylių (16 km). Čia atsiranda dvi galimybės: 1) tu patiki šia reklama, perki vaistus ir tiki, kad jie tau super pagerina regėjimą; 2) tu netiki, kad pagėręs šių vitaminų pradėsi matyti silpnus objektus už 16 km.

Autoriai pasirinko antrąjį variantą ir nutarė išmatuoti kokiu atstumu žmogus gali matyti žvakės šviesą.

Nustatyta, kad žmogaus akis nakties danguje gali pamatyti iki 6 ryškio žvaigždes, o pasak straipsnio autorių, gerą regėjimą turintys gali matyti ir 8 ryškio. Vega yra atskaitos taškas ir jos ryškis yra nulinis, ji yra 251 kartą ryškesnė už šešto ryškio žvaigždę. Čia ir prasideda visas žavesys. Autoriai kalibravo Vegos ir žvakės šviesos atstumą ir nustatė, kad žvakė pastatyta už 392 m bus tokio pačio ryškio kaip Vega danguje. Matavimams jie naudojo CCD kamerą, bet lygino net tik Vegos ir žvakės energijos pasiskirstymo kreives, bet ir žmogaus regėjimą įvairiomis sąlygomis.

Galiausiai, jie nustatė, kad maksimalus atstumas, kuris leistų pamatyti žvakės šviesą (ji prilygtų 6 ryškio žvaigždei) yra 2.6 km., o už 16 km esanti žvakė būtų beveik 10 ryškio žvaigždė ir be žiūronų jos niekaip nepamatytume.

Kitas įdomus dalykas yra tas, kad pirmas šio straipsnio autorius yra Kevin Krisciunas. Lietuvių kilmės astronomas dirbanti „Texas A&M University Department of Physics and Astronomy“. Šio darbo rezultatai buvo pristatyti Amerikos astronomų asociacijos susirinkime 2015 m. sausį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!