Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/50357/vos-pakilusi-sprogo-spacex-raketa-falcon-9/spausdinti/

Vos pakilusi sprogo „SpaceX“ raketa „Falcon 9“

Publikuota: 2015-06-28 21:00
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Nepilotuojama „SpaceX“ raketa „Falcon 9“, gabenusi atsargų papildymo krovinį į Tarptautinę kosminę stotį, sprogo praėjus kelioms minutėms po pakilimo, praneša CNN.

Bendrovė „Space X“ paskelbė, kad raketos sprogimą nulėmė „anomalija“ ir įvykis yra tiriamas. Šiandien NASA ketina surengti spaudos konferenciją. „Neaišku, kas nutiko. Raketa tiesiog susprogo“, – tiesioginės įvykio transliacijos metu patvirtino NASA.

Sutartį su NASA turinti Elono Musko vadovaujama kompanija „SpaceX“ jau atliko septynis reisus į Tarptautinę kosminę stotį. Šiandieninis raketos paleidimas – jau trečias „SpaceX“ bandymas nutupdyti „Falcon 9“ raketą ant specialios platformos vandenyne. Paprastai brangios raketos po panaudojimo yra išmetamos į vandenyną. Siekdama, kad jas būtų galima naudoti pakartotinai, „SpaceX“ sukūrė plaukiojančią platformą, ant kurios galėtų nusileisti pirmoji raketos pakopa.

„SpaceX“ jau du kartus mėgino nutupdyti pirmąją „Falcon 9“ pakopą – šių metų sausį ir balandį. Abu bandymai buvo nesėkmingi. Tikimasi, kad daugkartinio raketų panaudojimo galimybė greičiau pastūmės į kosmines keliones.

Kaip rašo „Business Insider“, mokslininkai viliasi, kad ateityje raketos gali būti paleidžiamos daug kartų – panašiai kaip lėktuvai. Per antrąjį bandymą balandį „Falcon 9“ priartėjo prie nusileidimo platformos, tačiau šiurkščiai apvirto ir susprogo. Netgi sausį vykęs mėginimas buvo sėkmingesnis nei šiandieninis: raketa įsirėžė į platformą ir sprogo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!