Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/47193/robotas-atliks-pagrindini-vaidmeni-kafkos-pjeseje/spausdinti/

Robotas atliks pagrindinį vaidmenį Kafkos pjesėje

Publikuota: 2014-10-29 16:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Robotika.lt
Inf. šaltinis: Robotika.lt

Franco Kafkos romane „Metamorfozė“ Gregoras Samsa pabudęs supranta, jog pavirto į milžinišką vabalą. Naujoje siurrealistinėje pjesėje, Samsa tampa robotu. Keistos išvaizdos, metaliniu, baltaveidžiu androidu.

Ir kas galėtų suvaidinti robotinį Samsą geriau, nei tikras robotas? Scenos naujokas „Repliee S1“ atliko pagrindinį vaidmenį japonų ir prancūzų statytoje pjesėje „La Metamorphose Version Androide“, kuri vyko Jokohamoje (Japonija) šio mėnesio pradžioje. Spektaklis taip pat bus rodomas „Rudens Festivalyje“ Normandijoje (Prancūzija), lapkričio mėnesį.

Nors dauguma futuristų su malonumu norėtų pajusti, koks yra gyvenimas tapus robotu ir sutiktų juo tapti net su džiaugsmu, Kafka 1915 metų „Metamorfozėje“ užduoda gilius klausimus apie žmogaus tapatybę, jo ryšį su kitais ir kitoniškumą.

Robotas atliks pagrindinį vaidmenį Kafkos pjesėje

Japonų dramaturgas ir režisierius Oriza Hirata duodamas interviu „Agence France-Presse“ teigė, kad kai žmonės pamato robotą, pavyzdžiui parodoje, jis jų nesudomina. Hirata norėjo sukurti tokią situaciją, kurioje robotas galėtų suintriguoti žiūrovus ir iš to kilo tokia spektaklio idėja.

Hiratai padėjo Hiroshi Ishiguro, žymus Osakos universiteto robotikos profesorius, kuris dirba su įvairiais robotais-klonais, androidais „žinių pranešėjais“ ir kitokiomis, labai „gyvybingomis“ mašinomis. Profesorius padėjo sukurti „pagrindinio aktoriaus“ įvaizdį – robotas gali šypsotis, juoktis ir kalbėti tokia maniera, kurią galima apibūdinti tik kaip „robotiška“.

Vertinant roboto pasirodymus per repeticijas, Hirata kartais pakeisdavo roboto tekstą ir kartais paprašydavo Ishiguros, kad šis atliktų pakeitimus roboto sistemoje. Spektaklis prancūzų kalba su japoniškais subtitrais truks apie 90 minučių.

Prancūzų aktorė Irene Jacob, kuri vaidina Samso motiną „La Metamorphose Version Androide“ spektaklyje, teigė, kad kartais vaidindama kartu su robotu jausdavosi keistai. Taip gali nutikti žmogui ilgai bendraujant su robotu – atsiranda keistas pojūtis, kuris yra vadinamas „keistuoju slėniu“. „Keistojo slėnio“ efektas, jaučiamas žmogui ilgai bendraujant su negyvais daiktais, kurie ilgainiui pradeda atrodyti gyvi.

Duodama interviu AFP žinioms aktorė sakė, jog kartais pradedi galvoti, kad tai yra daugiau nei robotas, o kartais atrodo visiškai priešingai. Jacob yra laimėjusi daugybę apdovanojimų, įskaitant geriausios aktorės apdovanojimą Kanų filmų festivalyje, už vaidmenį filme „Dvigubas Veronikos gyvenimas“. Tai reiškia, kad „Repliee S1“ debiutuoja scenoje šalia žvaigždės, o to gali pavydėti ne vienas aktorius.

Šis spektaklis yra dalis didesnio eksperimento, kurį vykdo Hirata ir Ishiguto, pavadinto „Robotų teatro projektu“, skirto ištirti tolimesnį robotų panaudojimą įvairiuose pasirodymuose. Šis projektas jau buvo surengęs penkis originalius spektaklius su robotais, kuriame viename iš jų, pavadintų „Aš – darbininkas“, veiksmas sukasi apie porą, turinčią du namus prižiūrinčius robotus, o vienam iš jų dingsta motyvacija dirbti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!