Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/46231/brazilu-teisejas-paskelbe-kara-mobiliai-programelei-secret/spausdinti/

Brazilų teisėjas paskelbė karą mobiliai programėlei „Secret“

Publikuota: 2014-08-22 19:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Brazilų teisėjas nusprendė uždrausti šalyje platinti mobilią programėlę „Secret“, visa tai motyvuodamas tuo, jog ji leidžia anonimiškai tyčiotis iš kitų žmonių. Apie tai praneša puslapis „Mashable“.

„Secret“, kurią prieš pusę metų sukūrė buvę „Google“ darbuotojai, leidžia anonimiškai dalintis pranešimais – „paslaptimis“. Prieiga prie šios tarnybos už JAV ribų buvo suteikta 2014 m. gegužės 21 d., o nuo to laiko populiarumas tik didėja.

Teisėjas savo preliminariame nuosprendyje pareikalavo per 10 dienų pašalinti programėlę „Secret“ iš el. parduotuvių „Apple App Store“ ir „Google Play Store“. Jis taip pat reikalauja uždaryti tarnybą „Cryptic“, kuri leidžia dirbti su „Secret“, iš „Microsoft“ el. parduotuvės, skirtos platformai „Windows Phone“.

Brazilų teisėjas paskelbė karą mobiliai programėlei „Secret“

Taip pat buvo išreikštas noras, jog „Secret“ būtų pašalinta iš vartotojų išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių, kuriuose įdiegta ši programėlė. „Secret“ atstovai savo komentarų kol kas nepateikė.

Jei mobilių programėlių parduotuvės neįgyvendins teisėjo sprendimo, jos gali gauti apie 9 000 JAV dolerių baudą už kiekvieną pradelstą dieną, kol „Secret“ nebus pašalinta iš el. katalogų. Tiesa, dar neaišku, ar toks sprendimas išliks galutiniame teisėjo verdikte.

Preliminariame teisėjo nuosprendyje teigiama, kad programėlė „Secret“ pažeidžia Brazilijos konstituciją, kurioje sakoma, jog saviraiškos laisvė negali būti anonimiška. Atitinkamo verdikto priežastimi tapo apsinuoginusio žmogaus fotografija, kuri turėjo prierašą, kad jis yra ŽIV nešiotojas.

Nors „Secret“ ne pirmą kartą kaltinama dėl visiško pranešimų anonimiškumo, pati tarnyba ragina vartotojus suprasti, kad anonimiškumas yra ir tam tikras įsipareigojimas. Tarnybos taisyklės draudžia tyčiotis iš vartotojų, juos persekioti, visa tai suteikia tarnybos atstovams teisę šalinti netinkamą turinį.

Užsiregistravę tarnyboje „Secret“ vartotojai gali siųsti anonimiškas žinutes, skaityti kitų publikacijas. Jei programėlė bus integruota į išmaniojo telefono kontaktų knygą, bus leista nurodyti savo buvimo vietą, programėlė suteiks galimybę skaityti draugų ir jų draugų, taip pat netoliese esančių žmonių „paslaptis“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!