Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/45796/kaspersky-lab-prisideda-prie-europol-koordinuojamos-operacijos/spausdinti/

„Kaspersky Lab“ prisideda prie „Europol“ koordinuojamos operacijos

Publikuota: 2014-07-21 13:49
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Kaspersky Lab“ prisidėjo prie Didžiosios Britanijos Nacionalinės agentūros inicijuojamos kovos su nusikalstamumu operacijos. Per operaciją buvo konfiskuoti interneto svetainės vardai (domenai) ir sudėtingos kibernetinių nusikaltimų infrastruktūros, apgavikų naudojamos atakuoti viso pasaulio internetinės bankininkystės sistemas taikant „Trojos“ virusą „Shylock“, serveriai.

Birželio 8 iki 9 d. operacijoje, be „Kaspersky Lab“, dalyvavo Europos policijos biuro („Europol“) ir FTB, Didžiosios Britanijos vyriausybinio ryšio centras, taip pat bendrovės „Dell Secure Works“ bei „BAE Systems Applied Intelligence“.

ES kovos su elektroniniu nusikalstamumu centras ėmėsi veiksmų Gagoje. Savo šalyse veiklą vykdė Didžiosios Britanijos, JAV, Italijos, Olandijos, Turkijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos tyrėjai. „Europol“ buvo pagrindinis operacijos vykdytojas, kai buvo nukenksminti serveriai, sudarantys kompiuterių zombių branduolį, ir infrastruktūros, platinančios „Trojos“ virusą „Shylock“. Europos koordinacinis centras CERT specialistams teikė informaciją apie kenkėjiškus interneto svetainės vardus. Bendromis pastangomis aptikti ir keli anksčiau nežinomi infrastruktūros potinkliai. „Kaspersky Lab“ ekspertai savo ruožtu buvo atsakingi už kenkėjiškos programos aktyvumo stebėjimą. Atakoms į internetinės bankininkystės sistemas apgavikai naudojo virusą „Shylock“.

Šis pavadinimas suteiktas dėl programos kode aptiktų ištraukų iš V. Šekspyro „Venecijos priklio“. „Europol“ duomenimis, „Shylock“ užkrėtė mažiausiai 30 000 kompiuterių visame pasaulyje. Socialinės inžinerijos metodais kibernetiniai nusikaltėliai įtikino aukas parsisiųsti ir paleisti kenkėjišką programą. Patekęs į sistemą „Shylock“ virusas ieškojo identifikavimo rekvizitų vartotojo – iš anksto numatyto taikinio, tarp kurių dauguma buvo įvairių šalių bankai, – kompiuterio darbastalyje. Pagal užpultų vartotojų skaičių ženkliai pirmauja Didžioji Britanija.

„Kibernetinio nusikalstamumo kampanijos – jau ne pavieniai atvejai. Mes stebime žymų panašių operacijų skaičiaus didėjimą. Vien pernai kibernetinių atakų, nukreiptų pavogti finansinę informaciją, skaičius padidėjo 27,6 proc. ir viršijo 28 mln. Kovodami su kibernetiniu nusikalstamumu mes savo patirtimi dalijamės su viso pasaulio teisėsaugos institucijomis, bendradarbiaujame su tokiomis tarptautinėmis organizacijomis kaip „Europol“. Bendros pastangos duoda apčiuopiamų rezultatų – šiuo atveju buvo užkirstas kelias „Shylock“ infrastruktūrai“, – komentuoja Sergejus Golovanovas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas.

„ES kovos su elektroniniu nusikalstamumu centras „Europol“ įvykdė svarbią misiją organizuojant dėl viruso „Shylock“ kylančių incidentų tyrimą. Labai džiaugiuosi, kad tyrimas buvo tarptautinis ir suvienijo policijos darbuotojus, tardytojus ir kibernetinių grėsmių ekspertus iš įvairių šalių. Ši patirtis dar kartą parodė mūsų gebėjimą greitai reaguoti į naujas grėsmes ir Europos Sąjungoje, ir už jos ribų, – pabrėžė Troelsas Oertingas, ES kovos su elektroniniu nusikalstamumu centro „Europol“ vadovas. – Ypač norėčiau padėkoti „Kaspersky Lab“ už didžiulį indėlį į operaciją. Mūsų bendradarbiavimas šioje byloje dar tęsiasi, ir aš tikiuosi, kad ateityje mes taip pat sujungsime pastangas tirdami kibernetinius nusikaltimus.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!