Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/44366/jav-karo-laivas-isbandys-elektromagnetini-pabukla/spausdinti/

JAV karo laivas išbandys elektromagnetinį pabūklą

Publikuota: 2014-04-14 20:16
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas pradeda antrąjį Antvandeninės ginkluotės centre Dahlgrene bandomo elektromagnetinio pabūklo, naikinančio taikinius vien tik kinetine smūgio energija, bandymų programos etapą.

Pasak laivyno atstovų, šis naujos kartos ginklas jau priartėjo prie priėmimo į ginkluotę ribos. Iki šiol elektromagnetinio pabūklo prototipai buvo bandomi tik sausumoje, minėtame Antvandeninės ginkluotės centre Dahlgrene, tačiau laivyno atstovai informavo, jog 2016 m. toks pabūklas jau bus sumontuotas viename iš JAV karo laivų, ir bus pradėti bandymai realiomis sąlygomis jūroje.

Pranešama, kad JAV karinis jūrų laivynas finansavo dviejų tokio ginklo prototipų, kuriuos pagamino bendrovės „General Atomics“ ir „BAE Systems“, kūrimo darbus. Antrajam bandymų etapui buvo pasirinktas galingas 457 mm kalibro „BAE Systems“ elektromagnetinis pabūklas. Elektromagnetinio pabūklo veikimas paremtas Lorenco jėga, pagreitinančia sviedinį iki kelis kartus garso greitį viršijančios ribos. Šiuo metu „BAE Systems“ pabūklo prototipas gali suteikti 23 kg sviediniams daugiau nei 2200 m/s pradinį greitį. Tai leidžia šaudyti į taikinius maždaug 160 kilometrų atstumu.

Tokiam pabūklui skirti sviediniai kainuoja apie 25 tūkst. dolerių. Nors tokia kaina atrodo didelė, ji yra labai maža lyginant su 0,5–1,5 mln. dolerių kainuojančiomis raketomis, teigia laivyno atstovai. Tačiau elektromagnetinio pabūklo sviediniams nereikia sprogstamųjų medžiagų užtaisų, o tai smarkiai padidina karo laivų ir jų ekipažų saugumą ir gyvybingumą. Tokie pabūklai reikalauja žymiai mažiau vietos, juos aptarnauti gali vos vienas žmogus.

JAV karo laivyno atstovai tvirtina, kad elektromagnetiniai pabūklai šios šalies karo laivams suteiks neįtikėtiną smogiamąjį potencialą ir padės efektyviai atremti labai plataus spektro grėsmes pasaulio jūrose ir vandenynuose už palyginti mažą kainą. Iki 2020 m. Amerikos karo laivuose įrengti jūriniai elektromagnetiniai pabūklai galės vykdyti labai platų užduočių spektrą, pradedant taikinių naikinimu sausumoje, baigiant balistinių raketų kovinių galvučių numušinėjimu. Didelis pradinis sviedinio greitis ir šaudymo nuotolis suteiks galimybę JAV karo laivams šaudyti į taikinius, kurie lig šiol buvo nepasiekiami kitomis laivų ginkluotės sistemomis.

Planuojama, kad tokių pabūklų tikslaus šaudymo nuotolis bus padidintas iki 400 kilometrų. Šiuo metu pats moderniausias JAV karo laivyne naudojamas įprastinis 5 colių 54 kalibro pabūklas gali šaudyti iki 23,5 km atstumu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!