Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/44345/a-olsauskas-kaip-atrodo-gyvenimas-be-interneto/spausdinti/

A. Olšauskas: kaip atrodo gyvenimas be interneto

Publikuota: 2014-04-11 18:20
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Laura Juozaitytė
Aut. teisės: ©Ekonomika.lt
Inf. šaltinis: Ekonomika.lt

Internetas ir vis didėjanti priklausomybė jam, perkrauna žmones visiškai nereikalinga informacija, įsitikinęs žiniasklaidos planavimo agentūros „Media House“ verslo vystymo vadovas Artūras Olšauskas. Jis konferencijoje „Login“ pristatė savo atlikto mėnesio be interneto eksperimento rezultatus.

„Gyvename nuolatiniame bėgime, nuolat skubame, socialinėje medijoje demonstruojame, kokie įdomūs mūsų gyvenimai, taip versdami savo draugus galvoti, kad jie yra nuobodūs“, – ant bėgimo takelio savo pranešimą pradėjęs kalbėjo A. Olšauskas.

„Internetą mes valgome kaip spalvotus saldainius iš pilno stiklainio – vieną po kito ir niekaip negalime pasisotinti, – teigė jis. – Supratau, kad noriu sustoti ir pažiūrėti, kaip gi atrodo tas gyvenimas be interneto.“

„Kadangi savo eksperimento pradžiai pasirinkau savaitgalį, buvo visai sudėtinga ir pirmasis susidūrimas su interneto nenaudojimu buvo ganėtinai skaudus – nei žinai, kaip blynus išsikepti šeštadienio ryte, nes visada receptus imdavai iš interneto, nei koks vakarėlis vyksta ar kokias aktualijas „Facebooke“ aptarinėja tavo draugai“, – pirmąsias patirtis be interneto šaržavo A. Olšauskas.

Vis dėlto, kaip teigia eksperimento autorius, pirmuosius teigiamus pokyčius jis pradėjo justi jau labai greitai.

„Staiga atsiranda laiko, tu po darbo esi laisvas, turi laiko pabėgioti, pabūti su draugais, iš tikrųjų atsipalaiduoti. Dingsta, kaip aš tai vadinu, persijungimo stresas, kadangi esame pratę šimtą darbų daryti vienu metu. Galiausiai pradedi susikoncentruoti ties vienu darbu ir sugebi deramai išlaikyti dėmesį“, – savo patirtimi dalinosi A. Olšauskas.

„Teisybė, pastebėjau ir vieną didžiulį minusą – tavo vienintele informacijos priemone tampa televizija, – juokėsi A. Olšauskas. – Smegenys tiesiog pradeda reikalauti to įprasto triukšmo, tad sėdi ir žiūri tas pačias naujienas per keturis kanalus. Kadangi maždaug 80 proc. žinių turinio persidengia, suprantama, kad įdomumo ar žinių įvairovės čia maža.“

„Turbūt išvada būtų tokia: negalvokite, kad jums dingus iš socialinių tinklų ar nesinaudojant internetu, reikalinga informacija jūsų nebepasieks. Įvyksta absoliučiai priešingai – jus pasiekia tik reikiama informacija, kadangi žmonės neradę jūsų socialiniame tinkle ar jums neatsakius el. paštu, paims ir paskambins ar susitiks su jumis. Balanso šiandien ieškoti tarp buvimo ir nebuvimo socialiniame tinkle nėra verta ir apskritai naivu, – čia veikia tik šaltas dušas“, – mėnesio be interneto tyrimo rezultatus pristatė A. Olšauskas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!