Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/42338/kaip-patiems-pasigaminti-laboratorine-iranga/spausdinti/

Kaip patiems pasigaminti laboratorinę įrangą?

Publikuota: 2013-11-27 07:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Kaip patiems pasigaminti laboratorinę įrangą?Džošua Pyrsas (Joshua Pearce), Mičigano technologijos universitetas docentas, išleidęs knygą – vadovą „Open-Source Lab“ (Atviro kodo laboratorija) teigia, kai tai gali tapti tikros mokslo tyrimų revoliucijos pradžia.

Įvertinus, kad laboratorinė įranga yra labai brangi, o mokslininkai nuolat stokoja pinigų, jis gali būti teisus. Jo knyga, išleista leidyklos „Elsevier“ – tai „pasidaryk pats“ stiliaus vadovas, pateikiantis detalias instrukcijas, kaip pasigaminti laboratorinę įrangą.

Pagrindiniai įrankiai – 3D spausdintuvas, atviro kodo programinė įranga ir nemokami skaitmeniniai modeliai. Autoriaus teigimu, taip išlaidas įrangai galima sumažinti dešimtimis kartų, visai neaukojant kokybės.

Net mokymo klasės laboratorinę įrangą, kuriai tektų išleisti ne mažiau nei 15 000 JAV dolerių, galima pasigaminti vos už 500. Pyrsas apteikia ir praktinį pavyzdį – jie patys pasigamino dvigubos paskirties prietaisą, kuris gali matuoti vandens drumstumą, kaip nefelometras, ir veikti kaip kolorimetras – pagal vandens spalvą daryti cheminę analizę.

„Norėdami pirkti du tokio paties tikslumo prietaisus, būtume išleidę ne mažiau nei keturis tūkstančius dolerių. Tačiau pagaminome šį hibridą trimačiu spausdintuvu vos už 50 dolerių, įskaitant reikalingą elektroniką – mikrovaldiklius, jutiklius ir LED šviestukus“.

Tačiau sutaupymas yra tik dalis privalumo – šis metodas leidžia pilnai kontroliuoti įrangą savo laboratorijoje: pasigaminti atsargines dalis, pasenusią įrangą atnaujinti. „Įrangos brėžiniais gali būti dalijamasi pat lengvai, kaip ir valgių receptais, – sako Džošua Pyrsas. – Mokslininkai iš viso pasaulio gali siūlyti savo įrangą ar patobulinimus, o tai, be mokslinių tyrimų palengvinimo, gali pakeisti ir švietimo sistemą.“

Ši knyga bus nemokamai platinama „Elsevier“ internetinėje parduotuvėje, o pirmą ir antrą skyrius galima atsisiųsti jau dabar.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!