Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/4110/seminaras-astrologija-ir-siuolaikines-technologijos-abipuse-pagalba-ar-konfrontacija/spausdinti/

Seminaras „Astrologija ir šiuolaikinės technologijos: abipusė pagalba ar konfrontacija?“

Publikuota: 2006-04-13 09:22
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Valdymo analizės centras, VšĮ

Erlendas Meškys (Lietuvos astrologų asociacija)

Nors astrologija ilgą laiką idėjiškai maitino mokslą, tačiau dar Naujaisiais laikais buvo pripažinta, jog ji netenkina moksliškumo kriterijų, tokių kaip eksperimento rezultatų daugkartinio pakartojimo reikalavimo. Tačiau astrologija vis dar pretenduoja į metodą, kuris generuoja specifines žinias ir naudoja tik jai būdingas technikas.

Šiuolaikinės technologijos astrologiją veikia dvejopai. Iš vienos pusės, atsiranda naujų galingų aplinkos pažinimo įrankių, kuriais skverbiamasi į naujus mikro ir makro lygmenis, bei metodų, leidžiančių apdoroti didelius duomenų masyvus (pvz., data mining - duomenų sodrinimas). Iš kitos pusės, žmonių, organizacijų bei kitų darinių gyvenimas/likimas yra stipriai veikiamas technologijų. Vien pasiekimai medicinoje gali žymiai įtakoti atskiro žmogaus gyvenimą ir tuo pačiu sumenkinti astrologinėms interpretacijoms svarbias pradines sąlygas, tokias kaip gimimo data. Tačiau technologinis spaudimas astrologiją veikia visai netikėtu aspektu. Kartu su šiuolaikiniu postmoderniuoju požiūriu į magiškąsias žinias keičiasi supratimas apie žmogaus mokslus, taip pat ir apie astrologiją. Aiškėja, kad toks šiuolaikinis duomenų apdorojimo metodas, kaip data mining (duomenų sodrinimas) yra astrologinio metodo analogija; skirtumas tas, jog duomenų sodrinime duomenys analizuojami kompiuteriu ir turi didesnį „objektyvumo“ laipsnį, tačiau lygiai taip pat nesprendžiamas stebimų efektų kilmės klausimas.

Kodėl astrologija ir kiti neracionalumai išlieka svarbūs moderniose technologinėse visuomenėse? Ar astrologija iš tiesų tampa socialine psichologija, kur svarbus vaidmuo atitenka refleksyvumo kategorijai?

Tezės:

  1. Duomenų sodrinimas (Data mining) yra astrologinio metodo analogija.
  2. Astrologijoje, priešingai nei moksle, vis dar išlieka pradinių sąlygų (ypatingų įvykių) svarba. Tuo tarpu moksle ypatingieji įvykiai turi išplaukti iš teorijos (t.y. iš modelio).
  3. Technologijos žymiai įtakoja astrologinį metodą - jis evoliuciuonuoja tam tikra kryptimi.
  4. Astrologinės žinios yra svarbios šiuolaikinėms pažinimo technologijoms ir metodams.
  5. Astrologija vis labiau tampa socialine psichologija.

Registracija svetainėje www.vac.lt/seminaras/

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!