Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/3604/pristatytas-mokslo-ir-technologiju-parko-vykdytas-projektas-e-paslaugu-kompetencijos-centras/spausdinti/

Pristatytas Mokslo ir technologijų parko vykdytas projektas „E-paslaugų kompetencijos centras“

Publikuota: 2006-02-23 12:12
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Technopolis, VšĮ

Vasario 21 dieną Kaune pristatytas Mokslo ir technologijų parko vykdytas projektas „E-paslaugų kompetencijos centras“, kuris buvo finansuotas LR Ūkio ministerijos ir Kauno miesto savivaldybės. Projekto pagrindinis tikslas - sukurti elektroninių paslaugų teikimo sistemą, skatinančią naujų elektroninių verslų ir paslaugų plėtrą, tuo pačiu sudarant sąlygas mažoms ir vidutinėms įmonėms, ypač pradedantiems veiklą verslo subjektams, užsiimti elektroniniais verslais ir teikti inovatyvias paslaugas, paremtas moderniomis informacinėmis technologijomis.

Projekto vykdymo laikotarpiu sukurtas Internetinis e-paslaugų kompetencijos centro puslapis, sukaupta ir susisteminta informacija apie e-paslaugų patirtį įvairiose pasaulio šalyse. Besidomintiems verslininkams buvo suorganizuota konferencija „E-miestas ir e-paslaugos: Japonijos, Suomijos ir Lenkijos patirtis“, 3 seminarai apie e-paslaugų teikimą ir užsienio šalių patirtį, kuriuose dalyvavo virš 100 dalyvių.

Siekiant realiai pademonstruoti elektroninio verslo galimybes, Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmuose buvo realizuotas pilotinis projektas. Jo metu rūmų nariams pagaminti elektroniniai pažymėjimai (kortelės), kurių dėka nariams susirinkimuose registruojantis nebereikės ranka užpildyti duomenis apie įmonę, nes jie akimirksniu bus nuskaityti iš kortelės. Projekto metu buvo panaudota viena moderniausių pasaulyje japonų kompanijos SONY elektroninio identifikavimo ir mikromokėjimų sistema FELICA. Ji įgalina Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų narius elektroniniu būdu atsiskaityti už paslaugas bei gauti atitinkamas nuolaidas.

Pilotinio projekto realizavimui įsigyta kortelei aptarnauti reikalinga techninė ir programinė įranga: elektroninės bekontaktinės kortelės, kortelių skaitytuvai, programavimo ir spausdinimo įranga, centrinio serverio programinė įranga ir kt.

Ateityje MTP Technopolis planuoja įgytą patirtį išplėsti, diegiant miestiečio korteles, kurios galės būti naudojamos kaip asmens identifikavimo priemonė (studentas, moksleivis, pensininkas, darbuotojas, pacientas, gydytojas), prieigos kontrolė (leidimas į pastatą, kompiuterines programas ir pan.) bei atsiskaitymo priemonę (už komunalines paslaugas, smulkių prekių aparatai (kava, saldainiai, gėrimai), pirkimai Internetu (muzika, knygos, aukcionai), restoranai, kavinės ir pan.). Labai plati taikymo sritis yra viešojo transporto bilietai, bilietai pramogoms (koncertai, renginiai, kino teatrai), automobilių parkavimui, bilietai į teatrą, muziejus), šiuo metu populiarėjančios nuolaidų ir dovanų kortelės (miestiečio kortelėje tilps daugelio prekybos tinklų nuolaidų sistemos). Sumanūs verslininkai galės šias korteles panaudoti ir kaip turisto kortelę, mokinio pažymių knygelę.

Projekto pristatyme dalyvavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas, Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjas V.Grinis, kuris pasidžiaugė, kad mieste realizuojami įvadiniai elektroninių paslaugų skatinimo projektai. Tai gera naudinga patirtis, rengiant projektus susijusius su e-miestiečio kortele. Pristatyme dalyvavęs INFOBALT asociacijos viceprezidentas V. Jasaitis sakė, jog MTP Technopolis įgyvendina Lisabonos strategijos tikslus elektroninio verslo srityje. Tuo tarpu, Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų viceprezidentas, A.Bačiliūnas, teigė, kad siekiant realiai pademonstruoti elektroninių verslo galimybes rūmuose buvo realizuotas pilotinis projektas, panaudota viena moderniausių pasaulyje kompanijos SONY elektroninio identifikavimo ir mikromokėjimų sistema FELICA. Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų nariai bekontaktinių kortelių pagalba galės atsiskaityti už paslaugas bei gauti atitinkamas nuolaidas.

MPT Technopolis vykdomas projektas „E-paslaugų kompetencijos centras“ pelnė tarptautinį pripažinimą - Europos Komisijai Briuselyje vertinant e-verslo projektus, projektas pateko tarp penkiolikos ES šalių geriausių projektų. Taip pat vykdomo projekto idėja sulaukė pripažinimo Infobalt 2005 parodos metu, kuomet buvo apdovanotas prizu „Geriausias stendas“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!