Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/32618/es-siekia-grieztesnes-interneto-vartotoju-apsaugos/spausdinti/

ES siekia griežtesnės interneto vartotojų apsaugos

Publikuota: 2012-01-24 17:39
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Šią savaitę ES ketina pateikti siūlymus dėl interneto vartotojų asmeninių duomenų apsaugos, kurie ateityje sugriežtinti esamą tvarką ir labiau įpareigoti rūpintis asmenine žmonių informacija tokias bendroves kaip „Google“ ar „Facebook“.

Viena iš priemonių, pateiktų dokumento juodraštyje, yra vadinamoji teisė būti pamirštam. Ši teisė leis interneto vartotojams reikalauti, kad interneto bendrovės ištrintų visą jų asmeninę informaciją. Iki šiol net ir ištrynus vartotojo paskyrą kai kurios interneto svetainės išsaugodavo asmeninius vartotojo duomenis, jie buvo prieinami kitiems interneto vartotojams.

Antra priemonė vadinama teise į duomenų perkėlimą, kuri leis vartotojams reikalauti, kad jų asmeniniai duomenys būtų lengvai perkeliami iš vienos interneto bendrovės į kitą. Be to, ketinama suvienodinti vartotojų duomenų apsaugos reikalavimus visose ES šalyse nustatant bendrą reguliavimą ES mastu.

Dar viena neįprasta priemonė bus reikalavimas bendrovėms per 24 valandas atskleisti įvykdytus įsilaužimus į jų tinklus, sistemas ar duomenų bazes. Kaip parodė keli pastarųjų metų pavyzdžiai, bendrovės labai nenoriai pripažįsta, kad į jų kompiuterius buvo įsilaužta ir dar tai dažniausiai gerokai vėluodamos. Praėjusių metų pabaigoje panašų įpareigojimas buvo nustatytas JAV.

Praėjusią savaitę šia tema pasisakiusi EK komisarė Viviane Reding teigė, kad interneto vartotojai turėtų geriau informuojami, kokia informacija yra renkama, kokiu tikslu tai daromi ir kiek ilgai ši informacija bus saugoma.

Už pažeidimus tvarkant asmeninius interneto vartotojų duomenis bendrovėms gali grėsti milžiniškos baudos, siekiančios iki 5 proc. pasaulinių pajamų. Šie pasiūlymai turėtų būti pristatyti trečiadienį, jei jie sulauks pritarimo, tai kiekviena ES narė juos turės ratifikuoti per trejų metų laikotarpį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!