Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/32220/apskaiciuota-preliminari-phobos-grunt-kritimo-vieta/spausdinti/

Apskaičiuota preliminari „Phobos-Grunt“ kritimo vieta

Publikuota: 2011-12-28 11:04
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

JAV Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabas (NORAD) pranešė preliminarią nevaldomo Rusijos kosminio aparato „Phobos-Grunt“ kritimo vietą ir datą.

Patikslintais „Phobos-Grunt“ orbitą stebinčio NORAD duomenimis, šis kosminis aparatas į atmosferą įeis sausio 14 dieną ir nukris Afganistano pietvakarinėje dalyje, Helmendo provincijoje. NORAD atstovai pabrėžia, kad ši prognozė yra preliminari ir gali būti tikslinama priklausomai nuo kintančių „Phobos-Grunt“ orbitos parametrų.

Anksčiau NORAD buvo nurodžiusi, kad žemėjančia orbita skriejantis „Phobos-Grunt“ nukris į Žemę 2012 m. sausio 9, o vėliau – sausio 11 dieną.

Po nepavykusio „Phobos-Grunt“ bandymo pereiti į kosminio skrydžio į Marsą orbitą lapkričio pradžioje NORAD atstovai skelbė, kad, pirminiais duomenimis, šis aparatas nukris lapkričio 26 dieną.

Rusijos specialistams taip ir nepavyko atkurti „Phobos-Grunt“ valdymo. Prieš kurį laiką buvo pranešta, kad prasidėjo jo fragmentacija: buvo pastebėtos kelios nuo „Phobos-Grunt“ atsiskyrusios jo dalys.

JAV ekspertai perspėjo, kad nevaldomas didelės masės „Phobos-Grunt“ su 7 tonomis itin nuodingo raketinio kuro kritimas gali tapti didžiausia katastrofa kosminių skrydžių istorijoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!