Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/31627/galimybes-isgelbeti-rusu-marso-zonda-labai-mazos/spausdinti/

Galimybės išgelbėti rusų Marso zondą – labai mažos

Publikuota: 2011-11-11 10:00
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Galimybės išgelbėti nuo numatytos trajektorijos Marso link nukrypusį ir Žemės atmosferoje įstrigusį rusų zondą yra labai mažos, penktadienį praneša naujienų agentūra „Interfax“.

Misijos kontrolei per naktį iš kosminio aparato „Phobos-Grunt“ nepavyko net gauti duomenų.

„Per naktį buvo keletas bandymų iš zondo gauti telemetrinę informaciją. Visi jie baigėsi be rezultatų. Galimybė išgelbėti zondą yra labai labai maža“, – „Interfax“ citavo šaltinį Rusijos kosmoso sektoriuje.

Nepaisant to užmegzti ryšį su kosminiu aparatu bus bandoma ir penktadienį. Tam bus naudojami NASA ir Europos kosmoso agentūros valdomi įrenginiai, pridūrė šaltinis.

Rusijos kosmoso agentūros teigimu, mokslininkai turi vos keletą dieną zondui perprogramuoti ir pasiųsti jį link Marso. Jei taip nenutiks, kyla grėsmė, kad jis nukris ant Žemės, praneša naujienų agentūra AFP.

Misija nuėjo niekais tuomet, kai neužsivedė trečiadienį paleisto 5 mlrd. rublių kainavusio zondo variklis, tad jis vietoj kelionės link raudonosios planetos, liko skrieti aplink Žemę.

Šis zondas turėjo vykdyti precedento neturinčią misiją – nusileisti Marso palydove Fobe ir pargabenti į Žemę jo uolienų pavyzdžių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!