Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/30298/pavogtos-varskes-zaidima-sistemu-administratorius-iveike-per-para/spausdinti/

„Pavogtos varškės“ žaidimą sistemų administratorius įveikė per parą

Publikuota: 2011-08-02 10:30
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Baltnetos komunikacijos, UAB

Šiemet sistemos administratorių profesinei šventei organizuotame žaidime pateiktas užduotis bandė įveikti 150 administratorių, o nugalėjo nuolatinis panašių konkursų dalyvis Aleksandr Stankevič, prie užduočių sugaišęs beveik parą. Be kitų prizų jam atiteks ir 50 pakelių varškės, o daugiau dalyvių, įveikusių visas užduotis, nebuvo.

UAB „Baltnetos komunikacijos“ organizuojamam konkursui, skirtam sistemų administratorių dienai (angl. sysadmin appreciation day) paminėti, buvo parengtos 5 sunkumo lygių užduotys. Pačią paskutinę užduotį tepasiekė 30 administratorių. Nors konkursas prasidėjo penktadienį, dalis administratorių „suko galvas“dar ir sekmadienį.

„Daugelio profesijų atstovai mini profesines šventes, taip pat ir sistemų administratoriai siekia pripažinimo už darbus, be kurių neįsivaizduotume šiandienio pasaulio. Tad paskutinis liepos penktadienis yra ta diena, kuomet visiems sistemų administratoriams dėkojame už atsidavimą ir už tai, kad visos sistemos veikia. Organizuoto žaidimo metu tarsi išrenkame geriausią metų administratorių, kadangi tenka įveikti ir labai sudėtingas užduotis“, – teigia Audrius Žemgulis, UAB „Baltnetos komunikacijų“ technikos direktorius.

Šių metų konkurso tema – pavogta varškė, kurią sistemų administratoriai, pasinaudodami turimomis žiniomis turėjo aptikti internete. „Baltnetos komunikacijos“ žaidimo metu nuolat padėjo duodama užuominas, kur gali slėptis „varškės grobikai“.

A. Žemgulis pažymi, kad pirmojo sudėtingumo lygmens užduotis nebuvo itin sudėtinga, tereikėjo paieškos sistemoje surasti internetinio dienoraščio įrašą. Su kiekvienu lygiu užduotys darėsi vis sudėtingesnės.

Prie dalies užduočių rengimo prisidėjo UAB „Baltnetos komunikacijos“ sistemų administratoriai Andrius Šadys ir Rolandas Juodžbalis. Šie aukštos kompetencijos specialistai taip pat paruošė finalinę užduotį, kurią įveikti sugebėjo tik vienas iš dalyvių.

Sistemų administratoriams daug padėjo Vikipedija enciklopedija – tai vienas patikimiausių informacijos šaltinių internete, todėl sistemų administratoriai uždaviniui spręsti būtiną informaciją galėjo rasti tiktai ten. Ties vėlesnėmis užduotimis galvą pasukti teko vis labiau – įveikiant žaidimą administratoriams netgi reikėjo įsilaužti į sistemą pasinaudojant esamomis saugumo spragomis.

Šių metų nugalėtojas Aleksandr Stankevič teigia nesitikėjęs, kad kasmetinio administratorių žaidimo tradicija bus tęsiama ir šiemet, jis neslepia, kad konkurso užduotys buvo nelengvos.

„Tokio pobūdžio žaidimai man patiko visada. Pirmąsias užduotis įveikiau per pusantros valandos, bet po to užstrigau ties ta vieta, kur reikėjo įsilaužti į serverį. Patikrinau 98 tūkstančius prisijungimo raktų, o tai užėmė šiek tiek laiko. Programoje įvėliau klaidą, dėl kurios laiku nepastebėjau teisingo rakto – būčiau daug anksčiau jį suradęs“, – aiškina A. Stankevič.

Šiandien vyksiančiuose apdovanojimuose nugalėtojui atiteks 50 pakuočių „atkovotos“ varškės, trofėjus, pakvietimas į rudenį vyksiantį sistemų administratorių lauko žaidimą iš anksto pridedant papildomų taškų, o taip pat – visų sistemų administratorių pripažinimas.

Varškės tema pasirinkta po praėjusį pirmadienį kilusio ažiotažo, kuomet į populiariosios grupės „Antis" koncertą Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje rašytoja ir žurnalistė Zita Čepaitė pateko tik išmetusi į šiukšlių dėžę grūdėtosios varškės indelį, kurį rankinėje nešėsi pusryčiams.

UAB „Baltnetos komunikacijos“ norėdamos įteikti po dovaną kiekvienam konkurso dalyviui, prašo siųsti elektroninius laiškus adresu vita.girstautaite@balt.net su savo kontaktiniais duomenimis ir nurodytu IP adresu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!