Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/29951/pajuris-vilioja-ekologiskus-automobilius/spausdinti/

Pajūris vilioja ekologiškus automobilius

Publikuota: 2011-07-08 09:11
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Jau šią vasarą hibridinių automobilių ir elektromobilių savininkai pajūryje galės naudotis tam tikromis lengvatomis. Tačiau nuolaidų keliantis keltais per Kuršių marias jiems dar teks palaukti.

Pajūris vilioja ekologiškus automobilius

„Lietuvos žinių“ teigimu, beveik aišku, kad tokių automobilių savininkai galės nemokėti už stovėjimą Klaipėdos centre ir nemokamai įvažiuoti į Neringos savivaldybės administruojamą Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) teritoriją.

Uostamiesčio taryba sprendimą atleisti elektromobilių ir hibridinių automobilių, kurių variklio tūris neviršija 2 tūkst. kubinių centimetrų, savininkus nuo minėtos rinkliavos turėtų priimti per artimiausią posėdį.

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko patarėjas Simonas Gentvilas aiškino, kad įgyvendinti šią idėją paskatino Estijos pavyzdys. „Estijoje biudžetininkai jau turi 500 elektromobilių, skirtų trumpiems atstumams mieste įveikti. Šių mašinų savininkai gali naudotis įvairiomis mokesčių lengvatomis“, – teigė patarėjas.

Pasak jo, tokios lengvatos – valstybinio lygio politinis sprendimas. „Tačiau laukdami Vyriausybės žingsnių mes patys galime šį tą nuveikti. Todėl vienas pirmųjų konkrečių darbų – leidimas nemokėti už automobilių statymą“, – pabrėžė S. Gentvilas. Jo teigimu, Klaipėdos valdžia taip pat svarsto galimybę kai kurioms savivaldybės įstaigoms nupirkti elektromobilius, kad jais būtų galima važinėti mieste.

Klaipėdiečių iniciatyvą remia ir neringiškiai. Anot Neringos mero Antano Vinkaus, siūlymas aplinkos neteršiančioms transporto priemonėms taikyti lengvatas jau šiuo metu svarstomas.

Prieš dvejus metus atvykusieji į Neringą elektromobiliais ir lengvaisiais hibridiniais automobiliais buvo atleisti nuo vietinės rinkliavos už leidimą įvažiuoti į kurorto savivaldybės administruojamą KNNP teritoriją. Tačiau ši lengvata kaip eksperimentas galiojo tik savaitę. Nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31 dienos visi lengvųjų automobilių savininkai, atvažiuojantys į KNNP, turi mokėti 20 litų rinkliavą.

Pasak „Smiltynės perkėlos“ generalinio direktoriaus Dariaus Butvydo, ateityje keltais į Kuršių neriją elektromobiliai ir hibridiniai automobiliai taip pat galėtų būti keliami nemokamai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!