Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/2988/laidinis-radijas-mini-125-asias-metines/spausdinti/

Laidinis radijas mini 125-ąsias metines

Publikuota: 2005-12-27 17:10
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR susisiekimo ministerija

Gruodžio 23 d. Lietuvos laidinis radijas minėjo laidinės transliacijos 125-asias metines. Nuo 2001 m. laidinio radijo transliacijas rengia „Hansa teleradijo kompanija“.

Laidinės transliacijos pradininku laikomas lenkų kilmės psichologas, filosofas, publicistas ir išradėjas Julian Ochorovič, kuris pasižymėjo ir elektrotechnikos, televizijos, fototechnikos, chemijos srityse, išrado dviejų membranų elektromagnetinį telefoną. 1880 m. jo išrastas garsiakalbis buvo panaudotas Paryžiuje pirmą kartą įgarsinant operos spektaklį. Šis išradimas naudojamas iki šiol.

Lietuvoje laidinio radijo paslauga teikiama jau daugiau kaip 40 metų. Nuo tada, kai naujai statomi gyvenamieji namai buvo privalomai radiofikuojami valstybės lėšomis, laidinio radijo įvadai buvo įrengti kiekviename bute. Taigi pagrindinės laidinio radijo funkcijos – visuomenės informavimas bei operatyvus civilinės saugos signalų gyventojams perdavimas.

Anksčiau laidinio radijo transliacijos paslaugą teikė AB „Lietuvos telekomas“, o nuo 2001 m. šios paslaugos teikimą tęsia „Hansa teleradijo kompanija“.

Laidinis radijas yra populiariausias tarp vyresnio amžiaus bei socialiai remtinų žmonių, todėl laidinio radijo tinklais perduodamos programos yra orientuotos būtent šiam vartotojų ratui, ir jiems labai svarbios. Be to, laidinis radijas yra viena iš svarbesnių operatyvaus ir glaudaus ryšio su gyventojais palaikymo priemonių ekstremalių situacijų atvejais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!