Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/26487/elektros-energetikos-sektoriaus-pertvarka-is-esmes-uzbaigta/spausdinti/

Elektros energetikos sektoriaus pertvarka iš esmės užbaigta

Publikuota: 2010-12-09 10:59
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: VST, AB

Šiandien Lietuvos Respublikos Vyriausybės posėdyje energetikos ministras Arvydas Sekmokas pristatė šalies elektros energetikos sektoriaus pertvarkymo proceso apžvalgą. Ministras konstatavo, kad esminiai numatytieji darbai jau padaryti arba bus užbaigti iki šių metų pabaigos. Pernai vėlyvą rudenį pradėtą procesą visiškai užbaigti planuojama pirmąjį kitų metų pusmetį.

„Atsižvelgiant į Europos Sąjungos III energetikos paketo reikalavimus sukurta pertvarkos schema leido sukurti aiškią ir skaidrią sektoriaus struktūrą, sudarytą iš 4 funkcinių blokų. Tokiu būdu buvo išspręsta elektros energetikos ūkio valdymo ir struktūros problema, atsiradusi demontavus LEO LT, ir sukurta infrastruktūra efektyviam sektoriaus veikimui ir energetinei nepriklausomybei įtvirtinti“, – sakė energetikos ministras.

Šiuo metu jau veikia „Lietuvos energijos“ pagrindu sukurtas gamybos blokas į kurį apjungtos Kauno HE, Kruonio HAE ir Lietuvos elektrinė, sėkmingai atskirtas perdavimo blokas, kurį šiuo metu sudaro „Litgrid“ ir „Litgrid turtas“ bei elektros birža „BaltPool“, nuo kitų metų pradžios pradės veikti apjungta skirstomųjų tinklų įmonė LESTO. Į atskirą bloką sutelktos žinių, kompetencijų ir tinklų aptarnavimo įmonės.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė pertvarkos planą patvirtino šių metų gegužę. Šių metų liepą, „Visagino atominės elektrinės“ valdyba, per kurią valstybė realizuoja savo, kaip pagrindinės sektoriaus akcininkės, galias, patvirtino pertvarkos gaires, kuriose numatyti konkretūs šio laikotarpio uždaviniai ir apibrėžta sektoriaus struktūra.

„Tokio dydžio ir sudėtingumo struktūros pertvarkymas per tokį trumpą laiką – tikras iššūkis. Todėl proceso metu nuolat vyko diskusijos su darbuotojais, profesinėmis sąjungomis, smulkiaisiais akcininkais, investuotojų bendruomene, žiniasklaida ir plačiąja visuomene. Galime pasidžiaugti, kad dauguma auditorijų teisingai supranta proceso tikslus ir pokyčių svarbą“, – pažymėjo A. Sekmokas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!