Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/2386/parodoje-infobalt-veriasi-vartai-i-e-miesta/spausdinti/

Parodoje „Infobalt“ veriasi vartai į e. miestą

Publikuota: 2005-10-27 16:30
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: el. paštas Asociacija „Infobalt“

Šiandien ir rytoj vykstančioje informacinių technologijų parodoje „Infobalt“ be IT verslo įmonių e. paslaugas pristato ir aštuonios valstybės įstaigos. Perspektyviausiai atrodo Kauno miesto savivaldybė, su mokslo ir technologijų parku „Technopolis“ perkelianti parodos lankytojus į e. miestą.

Pasak Albino Bačiliūno, „Technopolio“ valdybos pirmininko, už 2 metų Kaune ketinama įdiegti e. bilieto sistemą. Kauno viešajame transporte netrukus nebereiksią kaskart pirkti bilieto – užteksią perbraukti elektronine kortele per skaitytuvą, kuris iš kortelės nuskaičiuos bilieto kainą atitinkančią pinigų sumą.

„Kai atsiras ši kortelė, bus galima plėsti su ja teikiamas paslaugas. Ši naujos kartos kortelė bus pagrindas, ant kurio kursis vis nauji ir nauji paslaugų teikėjai“, - įsitikinęs Vygintas Grinis, Kauno miesto savivaldybės atstovas.

Kauniečiai kaip pavyzdį ima Singapūrą, kuriame su viena kortele atsiskaitoma už automobilio stovėjimą, viešąjį transportą, jungiamasi prie interneto prieigų, apsiperkama krautuvėse. Ta pati e. miestiečio kortelė naudojama ir kaip studento pažymėjimas.

„Net vandens, elektros ar dujų skaitliukų rodmenis bus galima fiksuoti ir už paslaugas atsiskaityti su e. miestiečio kortele, - sako V. Grinis. – Tai pakeis iki šiol naudojamas, kas mėnesį pildomas atsiskaitymo knygeles.“

Duomenys plaukia internetu

Įspūdingą stendą su pareigūnų automobiliu bei dresuotais šunimis parengęs Muitinės departamentas tikina lengvinantis galybes deklaracijų turinčių pildyti verslininkų dalią. Nuo šiol prekių deklaracijas reiksią pateikti e. būdu, o muito mokesčius galima apskaičiuoti internete.

„Tai pravartu padaryti dar biure, kad pasienyje nebūtų staigmenų“, - sako Vytenis Ališauskas, departamento Informacinių sistemų centro direktoriaus pavaduotojas.

„Sodra“ į e. erdvę perkelia ir dalį paslaugų įmonėms, tačiau didžiąją dalį dokumentų juridiniai asmenys turės vis tiek pateikti popieriniu formatu, mat verslininkų pateikti dokumentai įstaigoje yra saugomi 25 metus.

Duomenų vagystės skandalo supurtytos „Sodros“ atstovė Aurelija Juodytė tikina, kad nusikaltimas pamokė imtis saugumo priemonių.

„Dabar fiksuojamas kiekvienas prisijungimas prie „Sodros“ duomenų bazės, kurioje yra apie 9 mlrd. įrašų“, - sako A. Juodytė.

Į pagalbą „Sodrai“ ir kitoms valstybinėms institucijoms ateina Ryšių reguliavimo tarnyba bei Informacinės visuomenės plėtros komitetas, „Infobalt“ parodoje skelbiantys kovą su duomenų vagystėmis, dar vadinamomis „phishing“ (nuo angliško žodžio „fishing“, reiškiančio žvejybą).

Pirmoji e. poliklinika

Parodoje „Infobalt“ Vilniaus centro poliklinika parodė, kad panorėjus ir sveikatos apsaugos sektoriuje įmanoma diegti IT technologijas. VšĮ „Centro poliklinika“ – pirmoji Lietuvoje, leidžianti pas gydytoją registruotis internetu.

„Sistema registraciją „prasuka“ pro visus reikalingus gydytojus, pacientui nurodant ir kabineto numerį“, - sako Audronė Juodaitė Račkauskienė, Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja. Pasak jos, ši e. sistema palengvina darbą ligonių eilėms sureguliuoti.

12-ojoje IT parodoje „Infobalt“ e. paslaugas pristato ir kitos valstybės įstaigos: su virtualia e. mokymo aplinka supažindina Švietimo ir mokslo ministerija, kalbos kultūros e. erdvėje moko Valstybinė lietuvių kalbos komisija, o Seimo kanceliarija skelbia, kad vien šių metų rugsėjį parlamento svetainėje www.lrs.lt buvo pateikta 4 mln. užklausų teisės aktams ieškoti.

Tiesa, asociacijos „Infobalt“ prezidentas Vytautas Vitkauskas atkreipė dėmesį, kad kol kas Lietuvoje realiai tik dvi institucijos teikia visavertes e. paslaugas: Valstybinė mokesčių inspekcija leidžia deklaruoti pajamas ir turtą neišeinat iš namų, taip pat paslaugų paketą siūlo ir Darbo birža.

„Be to, valstybinių e. paslaugų plėtrą stabdo tai, kad vieno langelio principas e. erdvėje yra pražūtingas korumpuotiems valdininkams“, - pažymi V. Vitkauskas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!