Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/23765/duomenu-centru-tarsa-kompensuoja-sodindami-miska/spausdinti/

Duomenų centrų taršą kompensuoja sodindami mišką

Publikuota: 2010-06-09 18:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: HOSTEX, UAB

Lietuvos duomenų centrų tiekėja UAB HOSTEX dėl plėtros didėjančią taršą kompensuos sodindama medžius. Už kiekvieną kliento užsakytą fizinį ar virtualų serverį nuo šiol bus pasodintas medelis.

HOSTEX miškas yra sodinamas Druskininkų savivaldybėje. Druskininkų miškų urėdija HOSTEX užsakymu jau pasodino 11 400 medelių 1,4 ha teritorijoje. Kartu su girininkais dalį medžių pasodino ir HOSTEX darbuotojai.

„Mūsų bendrovės veiklos generuojama tarša tiesiogiai priklauso nuo duomenų centrų apkrovimo. Kuo daugiau klientų ir serverių, tuo didesnė tarša. Todėl nusprendėme kiekvienam kliento serveriui – nesvarbu, fiziniam ar virtualiajam – dedikuoti po medelį“, – sakė Pranas Slušnys, UAB HOSTEX generalinis direktorius.

Pasak jo, duomenų centrų plėtra yra nesustabdomas reiškinys, tačiau tiekėjai ir vartotojai turi jausti atsakomybę prieš gamtą. „Įtraukdami paslaugų užsakovus į taršos kompensavimo mechanizmą, dalinamės ta atsakomybe, kuri randasi dėl IT plėtros“, – sakė P. Slušnys.

HOSTEX paskaičiavo, jog bendrovės duomenų centrai per metus sunaudoja 1 800 000 kWh elektros energijos, kuriai pagaminti į aplinką išmetama 1350 tonų CO2. Šį taršos kiekį kompensuoja 4050 medžių. Palyginimui, vienas namų ūkis Lietuvoje per metus sunaudoja vidutiniškai apie 1400 KWh energijos (išmetama 1,1 tonos CO2).

„Kiekvienas klientas žinos, jog jei jis užsisakė vieną serverį, vadinasi, Lietuvoje dėl to buvo pasodintas vienas medelis. Kai klientas turės 20 serverių, jis žinos, jog Lietuvoje auga 20 medžių daugiau“, – sakė P. Slušnys. Pasodinti beržai ir pušys augs, net jei klientai atsisakytų serverio, nauji medeliai sodinami kompensuoti didėjančią taršą neatsiželviant į tai, kiek medžių buvo pasodinta prieš tai.

Medelių sodinimas buvo įtrauktas į HOSTEX paslaugų teikimo procesą. Pasak P. Slušnio, tai ne vienkartinė akcija, o nuolatinės veiklos modelis. Dėl pradėtos taikyti naujovės HOSTEX paslaugos nebrangs.

Duomenų centrai yra vieni didžiausių teršėjų pasaulyje. Tarptautinė rinkos tyrimų kompanija „McKinsey & Co.“ yra paskelbusi, kad duomenų centrai dėl sparčios plėtros 2020 metais pagal taršą aplenks avialinijų industriją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!