Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/22231/visuomenei-elektroniniu-viesuju-paslaugu-visuma/spausdinti/

Visuomenei – elektroninių viešųjų paslaugų visumą

Publikuota: 2010-03-20 06:28
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR vidaus reikalų ministerija

Penktadienį Seime vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Elektroninių viešųjų paslaugų visuma – visuomenei“ Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Vytautas Grubliauskas akcentavo du svarbius kovo 19 d. dienos įvykius e. paslaugų diegimo srityje: Vidaus reikalų ministerijos su Lietuvos bankų asociacijos atstovų naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelių galimybių pristatymą plėtojant e. valdžios paslaugas ir „Sodros“ Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos pristatymą.

Konferencijoje dalyvavęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, kalbėdamas apie e. valdžios esminį bruožą, pabrėžė, kad e. paslaugos - naujos galimybės viešojo administravimo subjektams tarpusavyje bendradarbiauti, modernizuti savo veiklą ir efektyviau teikti savo paslaugas gyventojams ir verslo subjektams.

„Universaliausias raktas į visas e. paslaugas – naujausio pavyzdžio asmens taptybės kortelė, kurių nuo 2009 m. sausio 1 d. jau išduota apie 300 tūkstančių. Jau dabar gyventojai, turintys naująją asmens tapatybės kortelę ir jos nuskaitymo įrangą, gali deklaruoti gyvenamąją vietą, turtą ir pajamas, naudotis Valstybinio socialinio draudimo paslaugomis, gauti įvairias pažymas ir leidimus, – sakė ministras. – Naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelėje įdiegto elektroninio parašo sertifikato galimybėmis nuo balandžio mėnesio, aptarnaudamas klientus, planuoja pradėti naudotis pirmasis bankas, vėliau turėtų prisijungti ir kiti“.

Pasak ministro, dar šiais metais asmens tapatybės kortelės jau galės būti naudojamos visose gydymo įstaigose nedarbingumo lapeliams pasirašyti, o nuo liepos mėn. bus įdiegtos naujos paslaugos, susijusios su transporto priemonių registravimu, vairuotojų pažymėjimų išdavimu, atestatų registro paslaugomis, juridinių asmenų registravimu.

Ministras pažymėjo, kad 2009 m. Europos Komisijos atlikto tyrimo duomenimis, Lietuva yra tarp 8 šalių (iš 31 tirtų Europos šalių), kurios pagal elektroninių paslaugų perkėlimo į elektroninę erdvę brandos lygį pripažįstamos padariusios didžiausią pažangą 2007-2009 m.

Konferencijos metu buvo akcentuotos gyventojams ir įmonėms naudingos elektroninės paslaugos: sandorių sudarymas nekilnojamojo turto srityje, individualių įmonių registravimas ir kt. Artimiausiu metu planuojama atsisakyti popierinių civilinės būklės aktų (santuokos, mirties liudijimų) išdavimo, o reikalingus duomenis nuo žmogaus gimimo iki mirties saugoti Gyventojų registro tarnyboje prie Vidaus reikalų ministerijos, pereiti prie elektroninės teisėkūros, kad teisės aktų kūrimo ir derinimo procesas vyktų sklandžiau ir efektyviau.

Konferencijos dalyvių susidomėjimo sulaukė elektroninių bilietų panaudojimo galimybių diegimas ne tik Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje. Siekiama, kad elektroniniai bilietai būtų naudojami ne vien transporto srityje, bet lankant kultūrinius renginius ir kt.

Konferencijos dalyviai išklausė pranešimus apie „elD“ galimybes ir plėtrą bei el. paslaugų plėtrą, vyko diskusijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!