Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/21706/vagisiu-gaudynes-baigesi-energetiku-naudai/spausdinti/

Vagišių gaudynės baigėsi energetikų naudai

Publikuota: 2010-02-22 15:15
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: VST, AB

Pakruojo rajone sučiupti transformatorinės alyvos vagys. Su grobiu slapstęsi ir bėgę buvo pagauti paspendus spąstus.

Transformatorinė alyva vis dar grobstoma. Vienas „pirmaujančių“ pagal vagysčių skaičių – Pakruojo rajonas, kuriame jau šiemet įvykdytos 4 transformatorinės alyvos vagystės. Prieš kelias dienas Pakruojo rajone buvo sulaikyti Pamūšio kaimo gyventojai, kurių automobilio bagažinėje rasta talpa su pavogta transformatorine alyva. Su grobiu vagišiai keletą valandų slapstėsi ir bėgo nuo policijos pareigūnų, nepaisė policijos reikalavimo sustoti. Tik paspendus pasalą ir panaudojus stabdymo priemonę „Ežys“ pavyko sulaikyti įtariamuosius. Jie gerai žinomi policijos pareigūnams, jau anksčiau yra teisti už alyvos vagystes. Pakruojo policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas.

„VST“ specialistai nuosekliai dirba, siekdami užkirsti kelią transformatorinės alyvos vagystėms - diegia įvairias prevencines priemones, rengia pasalas, bendradarbiauja su policijos pareigūnais.

„Transformatorinės alyvos vagystės - opi problema: išleidus alyvą iš transformatorių sugadinami elektros įrenginiai, nutrūksta elektros energijos tiekimas klientams. Apie įvykdytą vagystę ne visada įmanoma sužinoti iš karto – vagystės metu išleidžiama ne visa alyva, todėl elektros įrenginiai kurį laiką veikia, vagystės padariniai pajuntami vėliau, kuomet sunku aptikti vagišių pėdsakus,“ – sako Kastytis Braziulis, akcinės bendrovės „VST“ Vidaus kontrolės departamento vadovas.

Prieš keletą metų, bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto specialistais, buvo sukurta modifikuota alyva, puikiai tinkanti transformatorių darbui, tačiau nepataisomai sugadinanti automobilių variklius. Dėl to vagysčių skaičius sumažėjo, tačiau ilgapirščiai, ryždamiesi vagystėms viliasi, jog alyva bus nemodifikuota ir galės ją panaudoti patys ar parduoti patikliems pirkėjams.

2009 metais „VST“ aptarnaujamoje teritorijoje dėl vagišių kaltės be elektros energijos buvo likę daugiau kaip 440 klientų. Iš viso buvo įvykdytos 152 vagystės. Jų metų pavogta daugiau kaip tona aliuminio laidų ir daugiau kaip 17 tonų transformatorinės alyvos, sugadinti 34 transformatoriai. Daugiausia vagysčių įvykdyta Tauragės, Kauno, Pakruojo, Radviliškio, Jonavos, Kelmės, Šilutės ir Šilalės rajonuose.

Kovojant su transformatorinės alyvos bei spalvotojo metalo vagišiais ypač svarbu būti pilietiškiems: pamačius elektros energijos, kabelių ar alyvos vagystes iš karto pranešti pasitikėjimo telefonu 8 80020204.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!