Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/20351/wikipedia-masiskai-praranda-talkininkus/spausdinti/

„Wikipedia“ masiškai praranda talkininkus

Publikuota: 2009-11-26 11:28
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Laisvoji interneto enciklopedija „Wikipedia“ kiekvieną mėnesį netenka dešimčių tūkstančių talkininkų, rašančių straipsnius ir tikrinančių kitų pateiktus faktus, pranešė Ispanijos karaliaus Juano Carloso vardo universiteto Madride tyrimų grupės „Libresoft“ nariai.

Šiais tyrimais paremtoje studijoje teigiama, kad per pirmuosius tris 2009-ųjų mėnesius angliškoji enciklopedijos versija iš viso prarado apie 49 000 su ja bendradarbiavusių autorių. Per tą patį laikotarpį prieš metus „Wikipedia“ buvo praradusi tik maždaug 4 900 savo talkininkų.

Daktaro laipsnio siekiantis Felipe Ortega nagrinėjo daugiau nei 3 milijonų aktyvių „Wikipedia“ bendradarbių įrašų redagavimo istoriją 10 kalbų enciklopedijos versijose.

„Jei neturi pakankamai žmonių, galinčių rūpintis projektu, jis greitai gali išnykti. Kol kas tokia situacija dar negresia, bet jei tendencija išliks, ji bus neišvengiama“, - sakė F. Ortega britų dienraščiui „Times“. Jo darbo išvadose sakoma, kad besitraukiančių iš projekto „Wikipedia“ redaguojančių žmonių skaičius didėja rekordiniais tempais.

Laisvąją interneto enciklopediją finansuojanti nepelno organizacija „Wikimedia Foundation“ pripažįsta, kad talkininkų mažėja, tačiau tvirtina, kad enciklopedija ir toliau išlieka naudinga.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!