Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/20159/lapkricio-15-18-d-egipte-interneto-valdymo-forumas/spausdinti/

Lapkričio 15-18 d. Egipte - Interneto Valdymo Forumas

Publikuota: 2009-11-17 06:31
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: IVPK

Š. m. lapkričio 15-18 d. Egipte vyksta ketvirtasis pasaulinis Interneto Valdymo Forumas (angl. Internet Governance Forum, IGF). IGF, vykdomo Jungtinių Tautų Generalinio Sekretoriato ir kasmet pritraukiančio atstovus iš daugiau nei 100 valstybių, tikslas – suinteresuotų subjektų (angl. multi-stakeholders) politinis dialogas pagrindiniais interneto valdymo klausimais, siekiant skatinti interneto saugumą, stabilumą, plėtrą. IGF kasmet pritraukia apie 1,5-2 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio.

Egipte vyksiančio IGF metu Lietuva oficialiai prisistatys, kaip šalis, kurioje kitais metais vyks šis pasaulinis renginys. Renginio dalyviams bus parodytas filmas apie Lietuvą, įvairių šalių verslo bei Jungtinių Tautų atstovai bus kviečiami į IGF Lietuvoje. Lietuviai renginio metu turės stendą, kuriame pristatinės šalį, patrauklią turistams, investuotojams, verslininkams.

IFG buvo sukurtas vadovaujantis Pasaulio kongreso dėl informacinės visuomenės (angl. World Summit on Information Society, WSIS), vykusio Ženevoje 2003 m. gruodžio mėn. ir Tunise 2005 m. lapkričio mėn., sprendimu, kuris paragino Jungtinių Tautų Generalinį sekretorių surengti pasaulinį susitikimą, aptarti ir spręsti klausimus dėl interneto valdymo.

Jau yra įvykę trys IGF susitikimai (2006 m. - Atėnuose, Graikija, 2007 m. - Rio de Žaneire, Brazilija, 2008 m. – Hyberabade, Indija).

2010 m. rugsėjo mėn. IGF bus rengiamas Vilniuje. Jau nuo 2006 m. Lietuva pradėjo aktyvias diskusijas dėl galimo IGF forumo surengimo.

IVPK direktoriaus A. Matulio iniciatyvai dėl IGF surengimo buvo pritarta 2006 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybės pasitarime.

Pirmojo Interneto valdymo forumo Atėnuose metu, Lietuvos delegacijos vadovas, IVPK direktorius A. Matulis pristatė Lietuvos poziciją dėl siekio organizuoti IGF Lietuvoje. Apie ketinimus rengti 2010 m. IGF pareiškė ir kitos šalys. Tapo akivaizdu, kad Jungtinės Tautos pasirinks valstybę, kuri to sieks aktyviau ir aiškiai parodys savo galimybes surengti forumą.

2008 m. vasario mėn. Ministro Pirmininko potvarkiu buvo sudaryta darbo grupė Pasaulio Interneto valdymo forumui organizuoti Lietuvoje 2010 m.

2008 m. pavasarį Lietuvoje lankėsi Jungtinių Tautų IGF sekretoriato vykdomasis koordinatorius Markus Kummer ir Programų ir technologijos vadovą Chengetai Masango, kurie teigiamai įvertino Lietuvos pastangas ir galimybes rengti 2010 m. IGF Vilniuje. Oficialaus vizito metu dar kartą buvo patvirtintas Lietuvos pasiryžimas surengti pasaulinį renginį Lietuvoje 2010 m.

2008 m. spalio mėn IVPK gavo Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojo ekonominiams ir socialiniams reikalams Sha Zukang patvirtinimą, kad 2010 m. Forumas vyks mūsų šalyje. Ši žinia oficialiai paskelbta 2008 m. gruodžio 6 d. Interneto valdymo Forumo, vykusio Hyberabade (Indija) metu.

Š. m. lapkričio 15-18 d. IGF susitikimuose dalyvauja IGF Patariamosios grupės narys IVPK direktorius Aurimas Matulis ir IVPK Informacijos sklaidos ir ES reikalų skyriaus vedėja Kristina Aidietienė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!