Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/19367/soliariumu-savininkai-skundziasi-del-apribojimu/spausdinti/

Soliariumų savininkai skundžiasi dėl apribojimų

Publikuota: 2009-10-02 19:28
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Lina Laurinaitytė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nuo ketvirtadienio soliariumuose galės lankytis tik pilnamečiai. Verslo atstovai sako, kad dėl to praras beveik pusę klientų.

Sveikatos specialistai tikina, kad deginimosi žala sveikatai neginčytina ir deginimasis juose kosmetikos tikslais turėtų būtų draudžiamas.

LTV naujienų tarnybos kalbinti soliariumų verslo atstovai sako, kad naujos higienos normos, draudžiančios soliariumuose lankytis nepilnamečiams, ribojančios lempų galingumą ir reikalaujančios teikti vartotojams informacijos apie žalą jiems reiškia papildomas išlaidas.

Soliariumų savininkai skundžiasi dėl apribojimų

„Tai vienam soliariumui gali kainuoti 200–300 litų“, – teigia Audronė Saveikienė, soliariumų salonų savininkė.

Be to, esą soliariumai praras ne tik nepilnamečius klientus, kurių yra kone kas trečias, bet ir tuos, kurie buvo pratę prie ankstesnių deginimosi sąlygų.

„Vartotojai, kurie buvo įpratę per 5 min. gauti stiprų įdegį, turės nusivilti. Reikės ilginti deginimosi trukmę ir kainą“, – tvirtina Aurimantas Jasilionis, Soliariumų asociacijos vykdomasis direktorius.

Tuo metu sveikatos priežiūros specialistai tvirtina, kad net ir įgyvendinus naujus reikalavimus deginimasis soliariume bus labai pavojingas sveikatai.

„Soliariume gaunama dozė atitinka Šri Lankos, Australijos saulės skleidžiamai spinduliuotei. Pasaulinės sveikatos asociacija ją vertina kaip labai pavojingą“, – sako Veslava Golnis, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė.

„Soliariumai iš tiesų yra žalingi. Tai įrodyta mokslo. [...] Melanomos rizika tiems, kurie iki 30 metų lankėsi soliariumuose, padidėja 75 proc.“, – teigia Irena Glazauskienė, VU Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoja.

Pasak medikų, Didžiosios Britanijos vėžinių susirgimų specialistai siekia, kad deginimasis soliariumuose apskritai būtų draudžiamas.

Vien Lietuvoje kasmet nustatoma beveik 2 tūkst. naujų odos vėžio atvejų ir 200 naujų susirgimų melanoma.

Pasaulyje kasmet nuo melanomos miršta 66 tūkst. žmonių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!