Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/17239/projekto-elektromagija-komanda-moksleivius-ragins-su-elektra-elgtis-saugiai/spausdinti/

Projekto „ElektroMagija“ komanda moksleivius ragins su elektra elgtis saugiai

Publikuota: 2009-05-23 12:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Rytų skirstomieji tinklai

Vienas iš gegužės pradžioje startavusio Rytų skirstomųjų tinklų (RST) saugaus elgesio su elektra projekto „ElektroMagija“ etapų - konkursas vyresniųjų klasių moksleiviams - baigtas. Iš 412 konkurse užsiregistravusių Rytų Lietuvos mokyklų V-VIII klasių išrinkta 10 nugalėtojų. Šių klasių mokyklas jau kitą savaitę lankys projekto komanda ir prieš vasaros atostogas vaikams primins apie saugų elgesį su elektra.

„Pats projektas „ElektroMagija“ tik įsibėgėja, o konkursas buvo tik vienas iš jo etapų. Skelbdami konkursą, norėjome sužinoti, ką vaikai žino apie elektrą ir saugų elgesį su ja. Taip pat norėjome paskatinti vaikus į elektrą pažvelgti kūrybiškai - pamąstyti, kodėl elektra yra svarbi mūsų gyvenime, pasvajoti, kokie elektros prietaisai bus ateityje. Jaunimo išmonė ir idėjos, susijusios su elektra, mus nustebino. Sulaukėme puikių eilėraščių, piešinių, o vaikų ateities vizijoms nėra ribų“, - apie aktyvų klasių dalyvavimą konkurse pasakojo RST generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius.

Pasak jo, ketvirtus metus iš eilės rengiant saugaus elgesio su elektra tematikos projektus siekiama vaikams suteikti kuo daugiau informacijos apie elektrą ir atkreipti jų pačių, o taip pat tėvų, pedagogų ir visos visuomenės dėmesį į elektros keliamus pavojus. „Naujajam mūsų bendrovės projektui pavadinimą „ElektroMagija“ išrinkome neatsitiktinai. Vaikams elektra iš tiesų asocijuojasi su magija - jos nematome, negirdime, bet be jos namuose neveiktų nei vienas buities prietaisas, sustotų daugelio įmonių darbas, miestai skendėtų tamsoje. Jaunimas domisi šiais dalykais, tačiau be įdomių faktų apie elektros energiją mūsų projekto komanda ypač daug dėmesio skirs ir saugiam elgesiui su ja“, - sakė A. Tarasevičius.

Gegužės 25-29 dienomis projekto komanda, kurią sudaro entuziastingi fizikos ir medicinos studijų studentai, su „ElektroMagijos“ laboratorija ant ratų aplankys konkurso nugalėtojų mokyklas ir susitikimų metu rodys saugius eksperimentus, pasakos apie elektrą ir jos keliamus pavojus bei mokys, kaip padėti draugui ištikus nelaimei. „Projekto komanda mokyklas lankys prieš pat vasaros atostogas - būtent jų metu išauga traumų, susijusių su elektra, rizika. Vaikai daugiau laiko praleidžia su draugais be suaugusiųjų priežiūros ir, ieškodami pramogų, dažnai nesusimąsto apie tykančius elektros pavojus. Susitikimų su jaunimu metu akcentuosime, kad su elektra saugiai elgtis reikia visur - jokiu būdu nesiartinti prie transformatorinių ar nutrūkusių laidų, o taip pat būti atidiems namuose“, - apie apsilankymų tikslą pasakojo RST vadovas.

Atsižvelgdami į didelį jaunimo susidomėjimą, naują konkursą RST planuoja skelbti dar šių metų rudenį, kai vaikai po atostogų sugrįš į mokyklas. O vasaros metu aktyviai plės projekto interneto svetainę www.elektromagija.lt. Joje atsiras vis daugiau informacijos apie elektros energiją, pramogų skiltį papildys nauji žaidimai, bus sukurta virtuali vaikų kūrybinių darbų galerija. Svetainėje vaikai taip pat bus skatinami dalintis savo žiniomis ir klausti klausimų, į kuriuos atsakys bendrovės specialistai.

Šio konkurso nugalėtojai: Vilniaus Baltupių vidurinės mokyklos 7C klasė, Vilniaus rajono Marijampolio vidurinės mokyklos 8 klasė, Vilniaus rajono Rudaminos „Ryto“ gimnazijos 5A klasė, Širvintų rajono Bartkuškio pagrindinės mokyklos 8 klasė, Šalčininkų rajono Eišiškių gimnazijos 7B klasė, Alytaus Likiškėlių vidurinės mokyklos 7C klasė, Alytaus Putinų vidurinės mokyklos 5B klasė, Biržų rajono Pabiržės pagrindinės mokyklos 5A klasė, Panevėžio rajono Berčiūnų pagrindinės mokyklos 6 klasė ir Kėdainių J. Paukštelio pagrindinės mokyklos 5A klasė.

Kiekviena projekto „ElektroMagija“ konkurse dalyvavusi klasė turėjo įveikti du etapus - atsakyti į svetainėje pateiktus klausimus ir atlikti kūrybines užduotis. Vertinimo komisija nugalėtojus išrinko vertindama klasių testo rezultatus, aktyvumą bei kūrybiškumą išpildant kūrybines idėjas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!