Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/1710/busimasis-lietuvos-mokslo-elitas-stovyklavo-moletu-observatorijoje/spausdinti/

Būsimasis Lietuvos mokslo elitas stovyklavo Molėtų observatorijoje

Publikuota: 2005-07-30 10:25
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga

Liepos 8-17 d. Molėtų astronominėje observatorijoje vyko jau antroji gabiausiems vidurinių mokyklų moksleiviams skirta vasaros mokykla „LJMS vasara 2005. Mokslas ir technologijos“, kurią suorganizavo Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS). Vasaros mokykla rengta tam, kad jaunimas išgirstų apie Lietuvoje plėtojamas mokslo sritis, susitiktų su įvairių kartų mokslininkais. Svarbu tai, kad su žymiais mokslininkais turėjo progos susipažinti atokesnių miestelių moksleiviai, svajojantys apie akademinę karjerą.

Į mokyklą skaityti paskaitų buvo pakviesti įvairių sričių mokslininkai. Apie vieno iš žymiausių mokslininkų - Alberto Einšteino - gyvenimą ir atradimus pasakojo Romualdas Karazija. Trijų matavimų interneto technologijas bei matematikos subtilybes apibūdino matematikai Rimantas Krasauskas ir Raimondas Vidūnas (šiuo metu dirbantis Kyushu universitete Japonijoje). Vida Mildažienė mokiniams kalbėjo apie oksidacinį stresą ir senėjimą, o Albertas Čaplinskas supažindino su skaičiavimo technikos istorija. Moksleiviai gilinosi į atominės energetikos subtilybes, domėjosi Černobylio katastrofos aplinkybėmis. Sudomino moksleivius ir neseniai iš JAV grįžusio Daumanto Matulio pasakojimas apie naujų vaistų kūrimą. Apie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto atliekamus tyrimus papasakojo neseniai daktaro disertaciją apsigynusi Ainė Ramonaitė. Be kitų įdomių paskaitų, šiemet daug dėmesio buvo skirta matematiniam modeliavimui. Mokiniai ne tik klausėsi teorijos, bet ir patys bandė modeliuoti. Jiems padėjo Artūras Acus, o kompiuterinę įrangą praktiniam darbui pateikė didžiausia specializuota kompiuterių parduotuvė BMS|Megapolis.

Taip pat buvo surengtos ekskursijos į žinomas Lietuvos aukštųjų technologijų įmones UAB „Fermentas“ ir UAB „Šviesos konversija“. Be to, mokiniai buvo supažindinti su Molėtų astronominės observatorijos darbu, stebėjo Saulės dėmes bei naktinį dangaus skliautą. Mokyklos vadovai ir moksleiviai ne tik gilinosi į įvairias mokslo sritis, bet ir pramogavo, keliavo po ežeringas Molėtų apylinkes. Daugeliui smagiausi buvo naktiniai pokalbiai, filmų peržiūros, sportiniai žaidimai.

Iš 27 į vasaros mokyklą atrinktų moksleivių dauguma dalyvavo Nacionaliniame jaunųjų mokslininkų konkurse. Šiemet jame pirmąją vietą laimėję Erikas Gaidamauskas ir Gediminas Kiršanskas jau yra mokslinės publikacijos, išspausdintos tarptautiniame žurnale, bendraautoriai. Moksleiviai juokavo, jog tam, kad nereikėtų varžytis tarpusavyje, jie pasiskirstys mokslo sritimis ir jose ieškos atradimų.

Pernai vykusią pirmąją vasaros mokyklą itin palankiai įvertino joje paskaitas skaitę ir mokslinius eksperimentus demonstravę pripažinti Lietuvos mokslininkai, spauda bei patys moksleiviai. Tai paskatino toliau plėtoti akademinius ryšius bei kurti jaunųjų mokslininkų bendradarbiavimo tinklą, vienijantį besidominčius moksline veikla moksleivius, jaunuosius mokslininkus (doktorantus) bei Lietuvoje žinomus ir užsienyje pripažintus, aktyviai mokslinį darbą dirbančius mokslininkus. Pasak LJMS pirmininko T. Žalandausko, tokia vasaros mokykla - tai pastanga kurti naują mokslinį Lietuvos potencialą.

Šiais metais mokyklą parėmė Valstybinė jaunimo reikalų tarnyba, Valstybinis mokslo ir studijų fondas bei biotechnologijos įmonės UAB „SICOR Biotech“ ir UAB „Fermentas“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!