Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/1142/pristatyti-rrt-veiklos-projektai-tinklu-ir-informacijos-saugumo-srityje/spausdinti/

Pristatyti RRT veiklos projektai tinklų ir informacijos saugumo srityje

Publikuota: 2005-05-09 12:56
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: el. paštas LR ryšių reguliavimo tarnyba

2005 m. gegužės 9 d. Vilniuje Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) surengtame susitikime su interneto paslaugų teikėjais (IPT) pristatė savo veiklą tinklų ir informacijos saugumo srityje bei numatytus projektus 2005-2006 m., diskutavo aktualiais tinklų ir informacijos saugumo klausimais.

Didžiausias RRT projektas tinklų ir informacijos saugumo srityje yra nacionalinio kompiuterinių incidentų tyrimo padalinio CERT-LT (angl. CERT – Computer Emergency Response Team) steigimas. RRT suformuoti CERT-LT ir vykdyti jo funkcijas pavedė LR Vyriausybė, patvirtinusi 2004-2008 m. veiklos programą. RRT yra numačiusi, kad CERT-LT funkcijų vykdymas apims:

  • Tinklų ir informacijos saugumo pažeidimų pranešimų iš elektroninių ryšių paslaugų teikėjų priėmimo sistemos sukūrimą,
  • Tinklų ir informacijos saugumo pažeidimų techninio registravimo, analizavimo ir apdorojimo procedūrų sukūrimą, įskaitant reikalingos įrangos įsigyjimą,
  • Išankstinio įspėjimo sistemos sukūrimą,
  • Tinklų ir informacijos saugumo pažeidimų analizę interneto paslaugų teikėjų tinkluose, įskaitant reikalingos įrangos įsigyjimą,
  • Priemonių, skirtų SPAM reiškiniui sumažinti, įgyvendinimą, įskaitant SPAM masto Lietuvos Respublikoje analizę, Londono veiksmų plano vykdymą,
  • Bendradarbiavimą su elektroninių ryšių paslaugų teikėjais.

RRT tikisi, kad Lietuvos Respublikos nacionalinio kompiuterinių incidentų tyrimo padalinys CERT-LT bus pilnai suformuotas 2006 m. pirmą pusmetį.

RRT taip pat pristatė kitus stambius projektus tinklų ir informacijos saugumo srityje artimiausiems metams:

  • visuomenės švietimo ir informavimo tinklų ir informacijos saugumo klausimais programą, tarpinstitucinio bendradarbiavimo programą.
  • Nuolatinio ir nenutrūkstamo informacijos apie naujausius kompiuterinius virusus teikimo sistemos suformavimą.
  • Tinklų ir informacijos saugumą stiprinančias teisines ir standartizavimo priemones, iš kurių ypač svarbios yra naujo Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo įstatymo projekto rengimas, Elektroninės informacijos saugos valstybės institucijų informacinėse sistemose valstybinės strategijos iki 2008 metų ir jos įgyvendinimo priemonių plano rengimas be įgyvendinimas, Tarptautinių standartų šioje srityje taikymo Lietuvos Respublikoje skatinimas, ir kt.

RRT, vykdydama savo misiją, siekia ne tik būti tinklų ir informacijos saugumo įvykių sūkuryje, bet ir pati nuosekliais ir kryptingais veiksmais formuoti elektroninio saugumo kultūrą Lietuvoje, didinti vartotojų pasitikėjimą elektroninėmis paslaugomis, o per tai – skatinti elektroninių paslaugų vartojimą bei informacinės visuomenės plėtros procesus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!