Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/90840/inzinieriai-sukure-drona-kuris-atpazista-ir-persekioja-zmones/spausdinti/

Inžinieriai sukūrė droną kuris atpažįsta ir persekioja žmones

Publikuota: 2024-03-12 09:31
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©MoksloTaskas.lt
Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

Du inžinieriai sukūrė droną, galintį savarankiškai atpažinti ir persekioti žmones. Nors prietaisas buvo sumanytas kaip paprastas interaktyvus žaidimų įrenginys, jo kūrėjai greitai suprato jo potencialą: be žaidimų, droną galima paversti grėsmingu puolimo ginklu.

Šiam dronui, kaip žaidimo daliai, sukurti Louisui Venusui ir Robertui Lukoszko prireikė vos kelių valandų. Sprendžiant iš socialinėje žiniasklaidoje paskelbtos demonstracijos, įranga gali nusitaikyti į konkretų asmenį ir jį persekioti.

Kad pasiektų tokį rezultatą, dronas yra valdomas dirbtinio intelekto. Visų pirma jame naudojamas objektų aptikimo modelis ir veido atpažinimo sistema, kurios veikimo nuotolis siekia 10 metrų. Šis technologinis derinys leidžia įrenginiui atpažinti žmones ir prie jų priartėti dideliu greičiu.

Abu inžinieriai teigia, kad kurdami prietaisą jie tiesiog norėjo „pasilinksminti“. Be to, Venusas pranešime „X“ svetainėje teigia, kad sukurti tokią sistemą nėra sudėtinga. „Atvirai kalbant, kodas yra labai paprastas“, – rašo jis savo paskyroje.

Tačiau, kadangi dronų technologijos ir autonominės sistemos vis labiau integruojamos į šiuolaikines karines strategijas, šis dirbtinio intelekto dronas gali būti panaudotas ir piktavališkais tikslais.

Pasak Venuso, dirbdamas prie projekto jis suprato, kaip lengva paversti droną potencialiai pavojingu ginklu. Jis suprato, kad įrenginys galėtų lengvai gabenti sprogmenų užtaisą, kurį būtų galima susprogdinti atitinkamu atstumu, ir taip suteikti jam galimybę rengti niokojančias atakas. „Galite lengvai pritvirtinti nedidelį kiekį sprogmenų ir leisti skraidyti šimtams dronų“, – rašo jis „X“ svetainėje.

Kartu, suvokdamas galimai pavojingas savo darbo pasekmes, Venusas aiškiai nurodo, kad neskelbs autonominės sistemos kodo eilučių.

Nors tokios įrangos projektavimas reikalauja techninių įgūdžių, tobulėjant technologijoms jis tampa vis paprastesnis. Dirbtinio intelekto pramonė auga milžinišku greičiu, ypač kai kalbama apie technologijos gebėjimą padėti arba automatizuoti programinės įrangos kūrimą.

Venuso ir Lukoszko technologija yra tik viena iš daugelio demonstracijų, kaip galima naudoti bepiločius orlaivius. Susidūrę su tokiu prietaisu žmonės gali pasijusti bejėgiai, todėl būtina imtis apsaugos nuo dronų priemonių, atsižvelgiant į tai, kad ši įranga gali būti panaudota teroristiniams išpuoliams.

Jau dabar yra daug sistemų, skirtų judrioms teritorijoms apsaugoti. Pavyzdžiui, yra jutikliai ir radarai, kurie specialiai nustato dronų buvimą oro erdvėje. Radijo dažnių slopintuvai taip pat gali būti naudojami dronus valdantiems signalams aptikti. Šios sistemos gali dezorientuoti orlaivį arba net priversti jį nusileisti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!