Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/90827/ukrainoje-isbandytas-pirmasis-jurinis-dronas-sea-baby/spausdinti/

Ukrainoje išbandytas pirmasis jūrinis dronas „Sea Baby“

Publikuota: 2024-03-09 19:43
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pademonstravo pirmąjį jūrinį droną, kuris buvo pagamintas didelio masto lėšų rinkimo akcijos dėka. Pirmasis šios partijos egzempliorius pavadintas „Avdijivka“, rašo „Unian“.

„Sea Baby“ / Ukrainos saugumo pajėgų nuotr.
„Sea Baby“ / Ukrainos saugumo pajėgų nuotr.

Pasak SBU spaudos centro, per rekordiškai trumpą laiką Ukrainos įmonių, tarptautinių rėmėjų ir ukrainiečių dėka buvo surinkta beveik 300 mln. grivinų (7,2 mln. eurų) 35 jūriniams dronams „Sea Baby“.

Pažymima, kad pirmasis šios partijos egzempliorius pavadintas „Avdiivka“. „Sea Baby 2024“ yra naujos kartos patobulintas jūrinis dronas, kuris yra dar pavojingesnis priešui.

Specialioji tarnyba pažymėjo, kad, kaip ir kiekvienas jūrų bepiločių orlaivių modelis, „Avdijvka“ praeis visą jūrinių bandymų ciklą. Jų metu SBU kūrimo komanda pritaikys naujausius borto ginklus, specialiai sukurtus ir pagamintus naudoti daugiafunkcinėse platformose, tokiose kaip „Sea Baby“.

„Naujasis „SeaBaby 2024“ pasižymi geresnėmis techninėmis charakteristikomis, didesniu kovingumu ir manevringumu. Jis gali pristatyti beveik toną sprogmenų daugiau kaip tūkstančio kilometrų atstumu.

Kaip praneša „Unian“, bepiločiai jūriniai dronai – vienas iš novatoriškiausių Ukrainos ginklų kovoje su Rusijos Juodosios jūros laivynu – ilgainiui tapo dar rimtesne grėsme.

Anksčiau Ukrainos saugumo tarnybos generolas Ivanas Lukaševičius teigė, kad šios sistemos karo metu buvo iš esmės patobulintos ir dabar yra „stipresnės, veiksmingesnės ir mirtinesnės“ nei anksčiau.

Pirmoji „Sea Baby“ modifikacija, kurią pristatė I. Lukaševičius, buvo sprogstamojo krovinio padidinimas. Pasak Ukrainos vyriausybės, dabar dronai gali gabenti beveik 860 kg sveriantį sunkų sprogstamąjį užtaisą.

Kitas svarbus patobulinimas buvo „pagerintos galimybės plaukioti“, kas suteikė šiam dronui gebėjimą plaukioti per iki 1,5 m. aukščio bangas.

Trečiasis patobulinimas – „Sea Baby“ gali įveikti dvigubai didesnį atstumą nei atstumas tarp Odesos, uostamiesčio pietų Ukrainoje, ir Sevastopolio pietvakarinėje Krymo pakrantėje. Dabar bepiločių orlaivių veikimo nuotolis yra daugiau kaip 950 km, todėl jais galima smogti daug didesniam Rusijos taikinių skaičiui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!