Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/87223/vokietijoje-iskils-didziausias-europoje-3d-spausdintuvu-sukurtas-pastatas/spausdinti/

Vokietijoje iškils didžiausias Europoje 3D spausdintuvu sukurtas pastatas

Publikuota: 2023-05-18 18:18
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Per pastaruosius kelerius metus 3D spausdintuvu atspausdinta architektūra vis labiau populiarėja, o ši pažangiausia technologija naudojama kuriant viską – nuo eksperimentinės Marso buveinės iki daugelio namų JAV. Naujausias pasiekimas – Vokietijoje statomas duomenų centras, vadinamas didžiausiu Europoje 3D spausdintuvu atspausdintu pastatu, praneša „New Atlas“.

Vokietijoje iškils duomenų centras, pastatytas 3D spausdintuvu / COBOD/“SSV Architekten“/„PERI“
Vokietijoje iškils duomenų centras, pastatytas 3D spausdintuvu / COBOD/“SSV Architekten“/„PERI“

Projektas, kuris dar neturi oficialaus pavadinimo, yra Heidelberge. Jo dizainas remiasi 3D spausdintuvu sukurtos architektūros estetika ir pasižymės akį traukiančia banguota išore, kurioje taip pat bus šiek tiek žalumos. Jo viduje bus įrengta debesų kompiuterijos infrastruktūra.

Pastato ilgis bus 54 m, plotis – 11 m , o aukštis – 9 m, todėl tai bus didžiausias šiuo metu Europoje 3D spausdintuvu atspausdintas statinys, nors sunku pasakyti, kiek ilgai išlaikys šį titulą.

Pastatas statomas spausdintuvu COBOD BOD 2, kuris buvo naudojamas 2020 m. 3D spausdintuvu atspausdintam dviejų aukštų namui Antverpene.

Statybos procesas veikia panašiai kaip ir kiti 3D spausdintuvu atspausdinti statybų projektai: spausdintuvas iš antgalio sluoksniais išspaudžia į cementą panašų mišinį ir pagal brėžinį sukuria pagrindinį pastato korpusą. Tikimasi, kad spausdinimas truks 140 valandų.

3D spausdintuvui atlikus savo darbą, statybininkams bus pavesta užbaigti darbus, kurių 3D spausdintuvai dar negali atlikti, įskaitant stogo, durų, elektros instaliacijos ir kitų reikalingų dalykų įrengimą.

Pasak „Kraus Gruppe“ statant pastatą 3D spausdintuvu bus išmetama maždaug 55 proc. mažiau CO2, palyginti su standartiniais statybos procesais.

Tikimasi, kad projektas bus baigtas maždaug liepos mėn.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!