Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/86572/kinai-pristate-naujas-baterijas-bus-galima-nuvaziuoti-zymiai-toliau-o-ikrovimo-laikas-kaip-niekada-trumpas/spausdinti/

Kinai pristatė naujas baterijas: bus galima nuvažiuoti žymiai toliau, o įkrovimo laikas – kaip niekada trumpas

Publikuota: 2023-03-27 13:29
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Arnas Balčiūnas
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Automobilių rinkoje per pastaruosius keletą metų įvyko nemažai pokyčių. Vis daugiau populiarumo sulaukia elektromobiliai, o daugelis gamintojų jau dabar orientuojasi būtent į tokius automobilius. Tačiau bene didžiausia tokio transporto problema – baterijos ir jų suteikiamas nuvažiuojamas atstumas. Tačiau situacija rinkoje keičiasi.

Kinai pristatė automobilių rinkos revoliuciją: su naujosiomis baterijomis bus galima nuvažiuoti žymiai toliau, o įkrovimo laikas – kaip niekada trumpas

Kinijos baterijų gamintoja „Contemporary Amperex Technology Ltd“ (CATL) dar 2022 metais pademonstravo naująsias „Qilin“ baterijas, kurios skirtos elektromobiliams. Remiantis naujausia informacija, jau dabar šių akumuliatorių paketų gamyba yra pasiekusi tokį lygį, jog pirmieji automobiliai galėtų būti aprūpinami reikiamu kiekiu šių baterijų.

Didžiausias „Qilin“ akumuliatoriaus patobulinimas yra tai, kad CATL baterijų elementai yra vertikaliai sukrauti ant bendros plokštės, o kiekvienas elementas yra atskirtas dar viena plona plokšte. Ši plokštė, savo ruožtu, yra užpildyta aušinimo skysčiu, kuris suteikia precedento neturintį šilumos reguliavimą. Tai reiškia, jog įkrovimas nuo 0 iki 80 proc. galėtų būti atliktas vos per 10 minučių.

Kinai pristatė automobilių rinkos revoliuciją: su naujosiomis baterijomis bus galima nuvažiuoti žymiai toliau, o įkrovimo laikas – kaip niekada trumpas

Negana to, CATL baterijų tūrio efektyvumą padidino net 72 proc., o tai reiškia daug didesnį energijos tankį – 255 Wh/kg. Gerokai padidintas baterijų tankis, kartu su nauja aušinimo sistema, atrodo, gali leisti elektromobiliams įveikti net 1000 kilometrų. O kur dar įkrovimo galimybė, kuri leis per 10 minučių pasiekti dar neregėtų rezultatų.

Panašu, jog Kinijos baterijų gamintojas yra rimtai nusiteikęs įnešti pokyčių elektrinių automobilių rinkoje ir savo planų laikosi labai sėkmingai. Verta pastebėti, jog Kinijoje jau yra parduodamas elektromobilis, kuris naudotų šiuos naujuosius baterijų paketus – tai „Zeekr 009 MPV“, o taip pat ir „Zeekr 001“. Tiesa, šio modelio išleidimas buvo kiek atidėtas, nes CATL buvo susidūrę su tam tikrais gamybos sutrikimais, kurie dabar jau yra pašalinti.

Priminsime, jog dar sausio pradžioje, „Zeekr“ atstovai paskelbė, jog pirkėjams jau prieinama atnaujinta „Zeekr 001“ elektromobilio versija, kuri pasiūlys iki šiol dar neregėtą nuvažiuojamą atstumą – tai 1032 kilometrai.

Įspūdingu nuvažiuojamu atstumu pasižymintis „Zeekr“ elektromobilis kainuos maždaug 54,5 tūkst. eurų. Priminsime, jog „Zeekr 001“ debiutavo dar praėjusiais metais, Šanchajaus automobilių parodoje, ir sulaukė daug dėmesio dėl savo stulbinančio dizaino, 700 kilometrų maksimalaus įveikiamo nuotolio, pneumatinės pakabos ir itin greito įsibėgėjimo.

Naujosioms CATL sukurtoms baterijoms pasiekus masinės gamybos linijas – įdomu bus pamatyti kas ketina jas panaudoti ir kokius modelius ruošiamasi pristatyti. Akivaizdu, jog elektromobilių rinkos jau artimiausiu metu laukia dideli pokyčiai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!