Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/86555/lietuviai-vis-aktyviau-isirengineja-ikrovimo-prieigas/spausdinti/

Lietuviai vis aktyviau įsirenginėja įkrovimo prieigas

Publikuota: 2023-03-24 19:27
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) pagal pateiktas paraiškas suskaičiavo, kad gyventojai ir darbdaviai iki šių metų pabaigos planuoja įsirengti daugiau kaip 3 450 privačių elektromobilių įkrovimo prieigų individualiuose namuose, soduose, privačiose automobilių parkavimo vietose daugiabučių namų kiemuose, garažuose bei darbovietėse darbuotojų reikmėms.

Lietuviai vis aktyviau įsirenginėja įkrovimo prieigas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Aktyviausi yra Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų bei rajonų gyventojai ir darbdaviai, kurie per praėjusį pusmetį pateikė paraiškas finansuoti 2 338 privačių įkrovimo prieigų įsirengimą, o tai sudaro per 72 proc. visų šiuo metu planuojamų įrengti privačių prieigų.

Šiuose miestuose ir rajonuose dabar yra daugiausiai elektromobilius jau įsigijusių Lietuvos gyventojų. 2023 m. sausio 31 d. VĮ „REGITRA“ duomenimis, Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registre buvo 7 573 įregistruoti M1 kategorijos grynieji elektromobiliai ir 5 050 M1 kategorijos iš išorės įkraunamų hibridų, iš jų beveik 77 proc. įregistruota Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose bei rajonuose.

Elektromobilių naudojimo ir jų įkrovimo infrastruktūros plėtros veiksmų plane numatyta, kad iki 2030 m. Lietuvoje bus apie 118 tūkst. elektromobilių, t y. 9 kartus daugiau nei dabar.

Nuo 2022 m. rugsėjo iki 2023 m. kovo pradžios Lietuvos energetikos agentūra jau gavo daugiau kaip 2 450 gyventojų ir darbdavių paraiškų dėl finansavimo elektromobilių įkrovimo prieigoms įsirengti. Pagal jau įvertintas paraiškas skirtas beveik 1,04 mln. eurų finansavimas 1 768 privačioms prieigoms įsirengti. Finansuojamos įprastos galios (3,7–22 kW) prieigos su privaloma stotelės dinaminio galios (apkrovos) valdymo funkcija. Fiziniai asmenys gali įsirengti iki 11 kW galios prieigas, juridiniai asmenys – iki 22 kW.

Turintiems ar planuojantiems įsigyti elektromobilius gyventojams ir darbovietėms netrukus bus suteikta nauja galimybė gauti valstybės dotaciją įsirengiant privačias elektromobilių įkrovimo prieigas. Nauji kvietimai teikti paraiškas bus skelbiami 2023 m. gegužės mėnesį. Per antrąjį finansavimo etapą planuojama paskirstyti dar 20 mln. eurų.

Daugiabučių namų administratoriai, bendrijos ar įgaliotieji asmenys paraiškas pagal pirmojo etapo kvietimą dar gali teikti iki kovo 31 dienos.

Lietuvos energetikos agentūra ragina gyventojus bei darbdavius nedelsti ir pasinaudoti galimybe įsirengti elektromobilių įkrovimo prieigas būstuose ir darbovietėse, vertinant tai, kad jų įrengimui teikiamos subsidijos pagal LEA administruojamą jungtinį projektą „Privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas“.

LEA informacija

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!