Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/86540/sukure-dar-neregeta-vejo-jegainiu-technologija-30-metu-be-jokio-remonto/spausdinti/

Sukūrė dar neregėtą vėjo jėgainių technologiją: 30 metų be jokio remonto

Publikuota: 2023-03-23 19:28
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Vėjo energija yra puiki atsinaujinančios energetikos šaka. Bet ji turi savų trūkumų – vėjo jėgainių visada yra tiek daug ir visoms joms reikia priežiūros.

„Twistact“ / „Sandia National Laboratories“ nuotr.
„Twistact“ / „Sandia National Laboratories“ nuotr.

Pasak „Interesting Engineering“, „Sandia National Laboratories“ mokslininkai sukūrė revoliucinę naujo tipo besisukančią elektros jungtį. Ši technologija, vadinama „Twistact“, pašalina brangias ir nepatikimas šepetėlių sistemas, kurios naudojamos daugumoje šiuolaikinių vėjo jėgainių.

Šepetėliai gana efektyviai perduoda elektros energiją iš besisukančios turbinos dalies į stacionarią. Tačiau tokios sistemos turi nemažai trūkumų: šepetėliai susidėvi, juos reikia dažnai keisti ir prižiūrėti. Tuo tarpu „Twistact“ veikia kitu principu: šis įrenginys susideda iš dviejų koncentrinių cilindrų, sujungtų spyruokliniais kontaktais. Vidinis cilindras sukasi kartu su turbina, o išorinis lieka nejudantis. Spyruokliniai kontaktai užtikrina patikimą jungtį tarp cilindrų be perteklinės trinties ir kibirkščių.

Ši technologija turi nemažai privalumų prieš šepetėlių sistemas: 2-3 % padidina elektros gamybos efektyvumą, 20% sumažina eksploatavimo ir priežiūros kaštus, taip pat pagerina turbinų patikimumą ir saugumą. Be to, tai leidžia vėjo jėgainę be priežiūros eksploatuoti iki 30 metų.

Tyrėjai jau sėkmingai išbandė „Twistact“ su 100 kW galios vėjo jėgainės prototipu. Rezultatai parodė, kad „Twistact“ užtikrina stabilų elektros energijos perdavimą esant skirtingam rotoriaus greičiui ir skirtingoms vėjo kryptims. Mokslininkai planuoja toliau plėtoti technologiją, kad ją būtų galima naudoti galingesnėse turbinose, ir mano, kad „Twistact“ ateityje gali paplisti po vėjo jėgaines. Ypač kai technologija bus gerai išbandyta ir atpigs.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!