Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/86534/auksciausio-rango-jav-generolas-isgyvename-reiksminga-karo-pokyti-ir-del-to-kalti-robotai/spausdinti/

Aukščiausio rango JAV generolas: išgyvename reikšmingą karo pokytį ir dėl to kalti robotai

Publikuota: 2023-03-23 13:47
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Technologijos keičia karybos būdus, o aukščiausio rango JAV generolas prognozuoja, kad dėl to kariuomenėse, laivynuose ir oro pajėgose vis dažniau bus naudojami robotai, rašo „Business Insider“.

Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley „Eurasia Group Foundation“ tinklalaidėje sakė, kad pasaulyje vyksta „esminiai pokyčiai“, susiję su „karo pobūdžiu“.

„Karo pobūdis dažnai kinta. Jis keičiasi kaskart, kai atsiranda naujas ginklas ir pan.“, – antradienį teigė M. Milley, – „Tačiau iš esmės jis keičiasi tik kartą per tam tikrą laiką. Šiandien išgyvename reikšmingiausią ir fundamentaliausią karo pobūdžio pokytį. Ir šį kartą jį iš tikrųjų lemia technologijos.“

Aukščiausio rango Amerikos kariškis ypač pabrėžė robotų vaidmenį ir sakė, kad JAV ir daugelis pažangių pasaulio kariuomenių eksperimentuoja su laivais ir tankais be įgulos. Per ateinančius 15 metų, jei ne anksčiau, sakė M. Milley, „pamatysite, kad didelė dalis kariuomenių, laivynų ir oro pajėgų bus robotizuota“.

JAV kariuomenėje jau esama kai kurių robotizuotų ar bepiločių sistemų pavyzdžių, pavyzdžiui, bepiločių orlaivių, tačiau kuriama ir daugiau sistemų.

Kariuomenė ir jos partneriai iš gynybos pramonės svarsto galimybę naudoti robotizuotas antžemines kovos mašinas, o karinio jūrų laivyno pareigūnai praėjusiais metais teigė, kad JAV karo laivai netrukus gali būti dislokuoti kartu su autonominiais laivais ir kitais orlaiviais.

Be atsirandančių robotikos pajėgumų, M. Milley pabrėžė galimą dirbtinio intelekto, kaip karinio taikymo srities, poveikį. Jis teigė, kad dirbtinis intelektas gali apdoroti didžiulį kiekį informacijos apie naudotojo ir priešininko kariuomenę, o tai gali padėti pajėgoms įgyti pranašumą priimant sprendimus mūšyje.

JAV kariuomenė pastaraisiais metais tyrinėjo, kaip įtraukti dirbtinį intelektą į įvairius ginklus, o Gynybos departamentas pastebėjo pažangą tarp šių pajėgumų. Praėjusį mėnesį oro pajėgos paskelbė, kad sėkmingai leido dirbtiniam intelektui pilotuoti naikintuvą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!