Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/86276/lietuviu-gamybos-dronus-karo-lauke-naudoja-ukrainieciai/spausdinti/

Lietuvių gamybos dronus karo lauke naudoja ukrainiečiai

Publikuota: 2023-03-01 10:11
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Labiausiai nuo atakų kenčiančiuose Ukrainos šiaurės, šiaurės rytų bei pietiniuose regionuose kariai pasitelkia Lietuvoje sukurtus ir pagamintus dronus. Į Ukrainą jau išsiųsta beveik 40 dronų, kurių dalis prisidėjo atkovojant legenda tapusią Gyvačių salą, rašoma „Unmanned defense systems“ pranešime žiniasklaidai.

Lietuvių gamybos dronai Ukrainoje / Pranešimo autorių nuotr.
Lietuvių gamybos dronai Ukrainoje / Pranešimo autorių nuotr.

„Pagal grįžtamąjį ryšį iš karo lauko matome, jog rezultatai yra tikrai geri. Mūsų dronų pagalba minėtuose regionuose efektyviai fiksuojamas priešiškų pajėgų judėjimas, nustatomos ir atsakingoms struktūroms perduodamos jų koordinatės, priešas yra klaidinamas, verčiamas išsiduoti.

Mūsų gaminami dronai buvo sukurti tiesiogiai karo laukui, todėl, bendraudami su kariais, nuolat juos tobuliname ir ieškome visų įmanomų būdų, kaip jie galėtų padėti spręsti iškylančias problemas realiomis karo sąlygomis“, – sako „Unmanned defense systems“ Produkto vystymo vadovas Povilas Karalkevičius.

Įmonės atstovas pažymi, kad jų kuriami bei gaminami dronai efektyviai prisidėjo ir klaidinant priešų priešlėktuvines gynybos sistemas Ukrainos Gyvačių saloje bei nustatant jų pozicijas.

Iki šiol į Ukrainą yra išsiųsta bemaž 40 įmonės gaminamų dronų, o per šiuos metus šalį turėtų pasiekti dar per 150.

Šiuolaikiniai kariniai konfliktai pasaulyje, pasak P. Karalkevičiaus, jau parodė, kad tokie ir panašūs dronai yra efektyvi karybos priemonė, kurios vaidmuo šalių karinės technikos rezervuose turėtų augti.

„Drono arba roboto panaudojimas taikomas vis plačiau, o šią technologiją pilnai adaptavusios šalys įgyja reikšmingą savo gynybos pranašumą. Taip yra saugiau žmogui, efektyviau, tiksliau, mažesnės klaidos tikimybės. Šiuo metu tai vienareikšmiškai keičia vakarietišką karo doktriną“, – pažymi P. Karalkevičius.

Jo teigimu, tokio orlaivio privalumas, kad jis yra paleidžiamas ranka, gali efektyviai, tyliai ir greitai atlikti savo užduotis.

„Unmanned defense systems“ įsteigta 2022 m. Lietuvoje. Bendrovė kuria, projektuoja ir gamina taktinius karinius dronus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!