Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/85988/ka-gali-naujasis-jav-dronas-mq-4c-triton/spausdinti/

Ką gali naujasis JAV dronas „MQ-4C Triton“?

Publikuota: 2023-02-02 21:08
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

JAV karinis jūrų laivynas tęsia „Northrop Grumman MQ-4C Triton“ drono bandymus. Patikrinta, kaip bepilotis gali susitvarkyti su apledėjusiais sparnais. Suplanuoti dar 15 bandomųjų skrydžių.

© Alex Evers | commons.wikimedia.org
© Alex Evers | commons.wikimedia.org

„The Defense Post“ praneša, kad „MQ-4C Triton“ per bandymus skrido virš upės Merilende ir buvo priverstas atlikti keletą techninių užduočių 6,1 kilometro aukštyje.

Atrodo, kad bandymai buvo sėkmingi, nes JAV karinis jūrų laivynas nusprendė pailginti vidutinę būsimų MQ-4C Triton bandymų trukmę iki penkių valandų per vieną misiją. Amanda Marge, vyriausioji „MQ-4C Triton“ bandymų inžinierė, paaiškino, kad norima panaikinti apribojimus skrydžiams esant apledėjimo rizikai, tačiau pirmiausia reikia įsitikinti, kad tokiomis sąlygomis dronai išsaugos pakankamą valdomumą ir stabilumą.

„MQ-4C Triton“ yra autonominis dronas, kurį sukūrė „Northrop Grumman“, remiantis „RQ-4B Global Hawk“ konstrukcija. Šį droną valdo penkių žmonių įgula: drono operatorius, taktinis koordinatorius, du krovinio (kamerų, jutiklių ir pan.) operatoriai ir ryšių koordinatorius. Pirmam skrydžiui „Northrop Grumman MQ-4C Triton“ pakilo 2013 metais, tarnauja (nors ir ribotai) - nuo 2018-ųjų. Tai - daugiausia laivynui skirtas dronas, optimizuotas žvalgybinėms operacijoms virš vandens.

Techniniai „MQ-4C Triton“ duomenys:

  • Variklis: „Rolls-Royce AE3007H;
  • Ilgis: 14,5 m;
  • Sparnų plotis: 39,9 m;
  • Aukštis: 4,7 m;
  • Pakilimo svoris: 14 628,4 kg;
  • Maksimalus greitis - 575 km/val.;
  • Maksimalus skrydžio aukštis - 17 km;
  • Maksimalus laikas ore - 30 val.;
  • Maksimalus skrydžio nuotolis - 15 200 km.

Sausio 15 dieną politikos apžvalgininkė Elisabeth Gosselin-Malo straipsnyje „Defense News“ rašė, kad JAV planuoja įsitvirtinti Arktyje su bepiločiais orlaiviais, kol Rusija yra užsiėmusi karu Ukrainoje. Remiantis JAV saugumo projekto duomenimis, 2020 metais Arktyje veikiančių ar atnaujinamų Rusijos karinių bazių skaičius siekė mažiausiai 16: 12 aviacijos bazių, trys povandeninių laivų bazės ir viena oro žvalgybos bazė.

Ekspertai mano, kad rusai ilgą laiką išlaikė karinį pranašumą Arkties regione ledlaužiais ir dronais. Rusai Arktyje naudoja ir bepiločius povandeninius laivus. Amerikiečiai Arktyje neturi gerai išvystytos infrastruktūros, kuri galėtų nuolat palaikyti bepiločių orlaivių darbą bet Rusija dabar yra užsiėmusi Ukraina, todėl JAV turi progą tai pakeisti. „MQ-4C Triton“ žemos temperatūros bandymai tarsi parodo, kad šis dronas gali būti ruošiamas žvalgybai arktiniuose regionuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!