Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/85961/telia-plecia-saules-elektriniu-skaiciu/spausdinti/

„Telia“ plečia saulės elektrinių skaičių

Publikuota: 2023-02-01 13:25
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ šiais metais prie bazinių stočių įrengs iki 50 saulės kolektorių. Tokia įranga vidutiniškai 15 % sumažina vienos bazinės stoties elektros energijos poreikį, o per metus sutaupytos elektros energijos pakaktų pakrauti 6 mln. išmaniųjų telefonų.

„Telia“ plečia saulės elektrinių skaičių

„Telia“ Lietuvoje saulės elektrines prie bazinių stočių pradėjo įrengti dar nuo 2021 m. pabaigoje, o pernai šiam sprendimui pasiteisinus ir pastačius pirmąsias bandomąsias saulės elektrines, buvo nuspręsta plėsti saulės kolektorių tinklą iki 50-ies.

„Pilotiniai projektai parodė, kad tokia prie bazinės stoties įrengta saulės elektrinė per metus sugeneruoja apie 5 MWh elektros energijos. Tai nėra didelis kiekis ir nepadengia viso stoties elektros poreikio, tačiau tokia Saulės sugeneruota energija sutaupo apie 2,5 tonas CO2, jei tas pats elektros kiekis būtų gaminamas įprastu būdu. Tai – 4 pasodintų medžių atitikmuo, todėl šių metų pabaigoje, galėsime sakyti, kad pasodinome visą 200 medžių giraitę ir sutaupėme 125 tonas CO2. Tai atitinka 6 mln. išmaniųjų telefonų įkrovimo sąnaudas“, – kalbėjo „Telia“ technologijų priežiūros skyriaus vadovas Rimvydas Paukštė.

Mažinant viso mobiliojo tinklo elektros energijos vartojimą, proveržio „Telia“ pasiekė prieš keletą metų įdiegusi išmanią stočių „migdymo“ programą. Mažos apkrovos metu, pavyzdžiui, naktį, tinkle programa išjungia dalį radijo siųstuvų, o vos tik atsiranda mobiliųjų duomenų poreikis, „mieganti“ stotis pabunda ir įjungia pilną darbinį režimą. Ši pažangi technologija leidžia ne tik sutaupyti iki 10 % elektros energijos, bet ir be reikalo savo dažniu netrukdo kitoms radijo stotims.

„Dar nuo 2014 metų esame įsipareigoję naudoti tik žalią lietuvišką energiją ir tapti ekologiškiausia bendrove Lietuvoje. Šio tikslo siekti padeda ir mūsų būstinė Vilniuje, kuri naudoja 40 % mažiau energijos ir išmeta 46 % mažiau anglies dvideginio lyginant su kitais biurų pastatais. Mažiausiai dešimtadalį mūsų biurui reikalingos elektros pagamina ant stogo įrengti saulės moduliai, tad buvo nuspręsta saulės energiją panaudoti ir prie mūsų svarbiausios ryšio infrastruktūros – bazinių stočių“, – kalbėjo R. Paukštė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!