Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/85243/ukrainoje-kuriama-paskutine-gynybos-linija-muromec/spausdinti/

Ukrainoje kuriama paskutinė gynybos linija „Muromec“

Publikuota: 2022-12-03 19:20
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Įprastos oro gynybos sistemos negali susidoroti su didžiulėmis bepiločių orlaivių atakomis, todėl Ukrainai reikia sistemos, susidedančios iš dronų perėmėjų, elektroninės kovos įrangos ir daug daugiau.

Kyjivui reikia sustiprintos apsaugos nuo Rusijos leidžiamų dronų-kamikadzių. Naujienų agentūros „Novosti Ukrainy“ konferencijoje Ukrainos ekspertai aptarė, koks turėtų būti antidronų kupolas virš sostinės ir kitų Ukrainos miestų.

Šiuo metu Ukraina plėtoja projektą „Dronkupol Muromec“, skirtą apsisaugoti nuo priešo bepiločių orlaivių, įskaitant iranietiškus „Shahed-136“. Projekte dalyvauja Kanados dronų gamintojas „DraganFly“.

Šiuo metu jokia oro gynybos sistema negali susidoroti su masinėmis mažų bepiločių orlaivių, tokių kaip „Shahed-136“, atakomis. Tie dronai per maži, kad būtų numušinėjami raketomis. Be to, jie atskrenda spiečiais ir manevruoja tarp pastatų. „Kupolinė“ sistema turi aptikti ir sunaikinti grėsmes ir tam būtinas visų karinių ir specialiųjų tarnybų bendradarbiavimas. Tai bus paskutinė gynybos linija, jei oro gynyba negalės susidoroti su priešo dronai. Sistemoje turėtų būti šaulių ginklų, krypties nustatymo, elektroninės karybos, dronų-perėmėjų. Idealiu atveju, dronai-kamikadzės būtų sustabdyti radijo trikdžių aparatūra.

Sergejus Skidanovas, nepilotuojamų sprendimų bendrovės „Def-C“ generalinis direktorius, sakė, kad kartu su didele komanda planuoja įrengti apsauginį „kupolą“ ne tik virš Kyjivo, bet ir virš kitų gyvenviečių bei kritinių objektų visoje Ukrainoje. Pasibaigus karui ukrainiečiai galės ir toliau naudoti jei ne patį „kupolą“, tai su juo susijusias technologijas.

  Kyjivo mero patarėjas skaitmeninio saugumo klausimais Jurijus Zozulia pažymėjo, kad kovojant su bepiločiais orlaiviais pagrindinė užduotis yra gauti kuo greitesnį ir tikslesnį taikinio pažymėjimą. Pavyzdžiui, Irano „Shahed-136“ dronus lengviausia aptikti pagal garsą, kitus modelius galima aptikti pagal radijo dažnius. „Tikslas yra 70 % sėkmės“, – pabrėžė jis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!