Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/85105/elektromobilius-kuria-net-ir-musu-kaimynai-sutarta-del-bendradarbiavimo-su-kinijos-milzine/spausdinti/

Elektromobilius kuria net ir mūsų kaimynai: sutarta dėl bendradarbiavimo su Kinijos milžine

Publikuota: 2022-11-22 21:12
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Elektrinių automobilių rinkoje konkurencija tampa vis didesnė, o vis aktyviau čia dalyvauti pradeda ir Kinijos bendrovės. Tačiau ne visos jos kuria naujus elektromobilius. Pavyzdžiui, „Geely“ nusprendė bendradarbiauti su Lenkijos startuoliu, kuris ruošia naująjį savo produktą.

Elektromobilius kuria net ir mūsų kaimynai: sutarta dėl bendradarbiavimo su Kinijos milžine

2020 metais įkurta kompanija „Izera“ yra finansuojama lenkų valdžios, o iki šiol bendrovė yra pademonstravusi du elektrinių automobilių prototipus – tai visureigis „Z100“, o taip pat ir hečbeką „T100“. Įdomu tai, jog pastarasis modelis savo pavadinimą pasiskolino iš filmo „Terminatorius“, kur „T-100“ buvo karinis dronas. Kaip bebūtų, šįsyk ne apie tai.

Pranešama, jog „Izera“ pasiekė susitarimą su Kinijos milžine „Geely“, kas leis Lenkijos automobilių gamintojui naudoti SEA platformą. Elektriniams automobiliams skirta platforma bus naudojama abiejuose „Izera“ modeliuose, kurio gamyba buvo suplanuota jau kitąmet, tačiau pastarasis susitarimas šiuos planus turėtų kažkiek pavėlinti. Lenkai turės pritaikyti savo naujųjų modelių dizainą, pritaikant jį naujajai platformai, kas greičiausiai lems vėlesnį nei planuota išleidimą.

Kinijos bendrovės „Geely“ sukurta SEA platforma garsėja savo lankstumu ir gali būti panaudota elektromobiliams, kurių ratų bazė yra nuo 1,8 iki 3,3 metrų. Tai reiškia, kad ant tos pačios platformos gali būti gaminami maži dviviečiai automobiliai, o taip pat ir visureigiai. Tokios platformos savybės yra beprecedentės, tačiau puikiai paaiškina kodėl ji yra tokia populiari.

Įdomu tai, jog „Izera“ ketina naudoti pagrindinius platformos komponentus, tokius kaip elektronika ar jėgos pavara, tačiau baterijas naujajam elektromobiliui gamins vietiniai tiekėjai. Skelbiama, jog kompanija EMP jau stato naują gamyklą Javoržne mieste, kur bus gaminami naujieji „Izera“ automobiliai su SEA platforma. Gamyklos atidarymas planuojamas tik 2024 metais, o tai reiškia, kad ir „Z100“ bei „T100“ modeliai savo pirkėjus pasieks tik 2024 metais.

Verta atkreipti dėmesį į tai, jog šis lenkų sprendimas gali prisidėti prie sėkmingo debiuto elektromobilių rinkoje. „Izera“ pasirinko jau išbandytą ir puikiai vertinamą platformą, kurią tieks patikima bendrovė, o tai gali nulemti ir itin aukštą galutinio produkto kokybę. Naudoti tuos pačius komponentus kaip „Volvo“ ar „Polestar“ yra didžiulis žingsnis į priekį, o tai reiškia ir gerą aptarnavimą Europoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!