Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/84561/galvos-skausmas-apple-ir-sutaupyti-250-mln-euru-per-metus-ka-reiskia-ep-sprendimas-del-universaliu-krovikliu/spausdinti/

Galvos skausmas „Apple“ ir sutaupyti 250 mln. eurų per metus – ką reiškia EP sprendimas dėl universalių kroviklių?

Publikuota: 2022-10-06 15:27
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Augustinas Šulija
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Europos Parlamentas po dešimtmečio pastangų galiausiai patvirtino, kad jau artimiausiu metu Bendrijoje elektronikos prekėms turės būti naudojami universalūs krovikliai. Jais bus galima krauti skirtingų gamintojų telefonus, planšetes, vaizdo kameras ir kitus smulkius elektronikos įrenginius. Tikimasi, kad tai vartotojams leis sutaupyti ir gerokai padės aplinkai.

Galvos skausmas „Apple“ ir sutaupyti 250 mln. eurų per metus – ką reiškia EP sprendimas dėl universalių kroviklių?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Po daugiau nei dešimtmečio universalus kelių elektroninių prietaisų įkroviklis pagaliau taps realybe Europoje. Ir tikimės, kad tai įkvėps ir likusį pasaulį“, – viliasi Europos Parlamento pranešėjas Alexas Agiusas Saliba.

Dažnai kaltinamas negalintis pasiekti realių pokyčių, Europos Parlamentas teisės aktą dėl universalaus kroviklio priima triuškinančia dauguma. Tam padaryti prireikė ištiso dešimtmečio, išmaniųjų telefonų gamintojams daugelį metų priešinantis šiam žingsniui.

„Nebereikės kaupti pasenusių kroviklių stalčiuose, o tai sumažins Europos piliečių išlaidas. Nebereikės pirkti kroviklių kiekvienam įrenginiui, o tai per metus leis sutaupyti 250 mln. eurų“, – tvirtina ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.

Kasmet Europoje parduodama daugiau nei 400 milijonų naujų telefonų, jų kroviklių ir kitų nedidelių elektronikos prietaisų kaip ausinės, klaviatūros, kameros ir žaidimų konsolės. Nuo 2024-ųjų rudens visiems jiems krauti privalės tikti dažniausiai „Android“ sistemų naudojama C tipo jungtis. Tiesa, tam po trijų savaičių pritarti dar turės Bendrijų narių vyriausybės.

„Kai yra politinės valio, galime judėti greitai. Kai galime lobistams pasakyti: „Atsiprašau, bet čia Europa. Dirbame žmonėms, o ne jūsų interesams“, – nurodo ES vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas.

Pokyčiams ypač priešinosi amerikiečių „Apple“ bendrovė, naudojanti tik jos įrenginiams tinkančius kroviklius. Esą, naujos taisyklės pakenks inovatyvumui. Tiesa, „Bloomberg“ skelbia, kad „Apple“ jau dirba prie „iPhone“ telefonų su C tipo jungtimis. Jie gali pasirodyti jau kitąmet.

„Šis paprastas sprendimas kasmet leis sutaupyti tūkstančius tonų elektroninių atliekų. Paskatins senų elektronikos prietaisų naudojimą, o tai padės vartotojams“, – teigia Alexas Agiusas Saliba.

Briuselis skaičiuoja, kad išmetami ir nenaudojami krovikliai ES kasmet sudaro 11 000 tonų elektronikos atliekų. Vienas iš trijų kroviklių, parduodamų su naujais elektronikos įrenginiais, yra nenaudojamas. Naujajai tvarkai įsigaliojus nuo 2026-ųjų pavasario, standartizuoti krovikliai turės būti taikomi ir nešiojamiesiems kompiuteriams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!