Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/84477/ispanijoje-dronai-tapo-gelbetoju-pagalbininkais-ir-jau-gelbsti-skestanciuosius/spausdinti/

Ispanijoje dronai tapo gelbėtojų pagalbininkais ir jau gelbsti skęstančiuosius

Publikuota: 2022-09-30 15:12
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Jolanta Paškevičiūtė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Ispanijos karališkoji gelbėtojų federacija sunerimusi, kad gerokai padaugėjo nuskendusiųjų šalies paplūdimiuose, tad į pagalbą gelbėtojų tarnybos pasitelkė bepilotes skraidykles.

Ispanijoje dronai tapo gelbėtojų pagalbininkais ir jau gelbsti skęstančiuosius
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kameros užfiksavo, kaip buvo išgelbėtas 14 metų berniukas, kuris sunkiai grūmėsi su bangomis Valensijos pakrantėje. Jei ne bepilotė skraidyklė, gelbėtojai nebūtų spėję išgelbėti vaiko. Bangos buvo tokios stiprios, kad su jomis beviltiškai kovojantį paauglį buvo sunku pasiekti. Iš drono numesta liemenė, padėjusi keturiolikmečiui išsilaikyti, kol gelbėtojai atskubėjo vandens motociklu.

„Matėme, kad vaiko padėtis labai bloga, beveik neliko jėgų, tad numetėme gelbėjimosi liemenę, kad išsilaikytų, kol per stiprias bangas jį pasieksime“, – pasakojo drono operatorius Miguelis Angelis Pedrero.

Ispanijos gelbėtojams dronai padeda jau ne pirmus metus. Dabar daugiau nei 20 šalies paplūdimių „įdarbinta“ 30 bepiločių skraidyklių ir jų operatorių. Jie stebi padėtį ir reaguoja, kai gelbėtojams sudėtinga pasiekti nelaimės ištiktą žmogų.

„Dronai padeda laimėti labai brangių sekundžių, kol atvyksta pakrantės gelbėjimo tarnyba. Kai kada tos sekundės gelbėja gyvybę. Laimėtas laikas leidžia gelbėtojams nerizikuojant saugiau pasiekti skęstantį žmogų“, – aiškina drono operatorius.

Gelbėtojai sako, kad dronų tarnyba ypač svarbi, kai per pirmąjį metų pusmetį Ispanijoje paskendo 140 žmonių – pusantro karto daugiau nei per tą patį laiką pernai.

šgelbėtas keturiolikmetis buvo nuvežtas į ligoninę, gavo pakvėpuoti deguonies, o po paros jau buvo namuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!