Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/83803/saules-elektriniu-poreikis-neslugsta-praso-beveik-47-5-mln-euru/spausdinti/

Saulės elektrinių poreikis neslūgsta – prašo beveik 47,5 mln. eurų

Publikuota: 2022-08-04 17:15
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) per liepos mėnesį trukusį paraiškų priėmimą sulaukė kiek daugiau nei 17 tūkst. gyventojų paraiškų finansuoti saulės elektrinių įsirengimą. Prašoma kompensacijų suma siekia beveik 47,5 mln. eurų. Kvietimui buvo skirta 29,9 mln. eurų.

APVA paraiškas įvertins iki rugsėjo mėnesio 5 d. ir per informacinę sistemą APVIS praneš gyventojams apie jiems rezervuotas lėšas. Apie papildomą lėšų poreikį, kad finansavimas būtų skirtas visoms teigiamai įvertintoms paraiškoms, spręs šią finansinio skatinimo priemonę kuruojanti Energetikos ministerija.

„Gautų paraiškų skaičius rodo neslūgstantį susidomėjimą ir norą pereiti prie atsinaujinančių energijos išteklių. Per sausio mėnesį trukusį kvietimą buvo sulaukta kiek daugiau nei 15 tūkst. paraiškų. Tai dar vienas rekordas, kurių pastaruoju metu nestinga“, – sako APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Paraiškos bus vertinamos pagal du kriterijus: saulės elektrinės įrengimo būdą ir jos galią. Aukštesnis balas bus skiriamas ant pastato įrengtoms arba į jį integruotoms elektrinėms ir kurių galia neviršija 5 kW. Žemesnis balas – ant žemės įrengtoms elektrinėms ir kurių galingumas yra daugiau kaip 5 kW bet ne daugiau kaip 10 kW.

Jei visi paraiškas pateikę gyventojai įsirengtų saulės elektrines savo gyvenamajame būste, bendra atsinaujinančių energijos išteklių galia Lietuvoje išaugtų beveik 150 MW.

Paramos dydis įsirengus pilną komplektą (saulės modulius ir inverterį) yra 322,91 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o paramos dydis įsirengus tik saulės modulius yra 242,92 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Finansavimas bus skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę. Maksimali suma, kurią gali susigrąžinti gyventojas, gali siekti beveik 3 230 eurų.

Žaliosios energetikos plėtra yra vienas iš Vyriausybės prioritetų. Ši finansinio skatinimo priemonė atsirado siekiant sukurti galimybes patiems energijos vartotojams pasigaminti savo poreikiams reikalingą elektros energiją ir sumažinti Lietuvos gyventojams tenkančią finansinę naštą dėl išaugusių energijos sąskaitų.

„Neturintys galimybės įsirengti saulės elektrinę savo gyvenamajame būste, bet norinčius prisidėti prie atsinaujinančių energijos išteklių plėtros bei sutaupyti lėšų, kviečiame pateikti paraišką ir įsigyti dalį elektrinės iš saulės parkų vystytojų. Paraiškas šioms kompensacijoms gauti gyventojai dar gali teikti dvi savaites“, – sako APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!