Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/83367/m777-haubicos-turi-slapta-technologija-situacija-pavojinga-gali-buti-pagrobta-kaip-prieso-trofejus/spausdinti/

M777 haubicos turi slaptą technologiją – situacija pavojinga, gali būti pagrobta kaip priešo trofėjus

Publikuota: 2022-06-27 07:01
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

JAV toliau teikia karinę pagalbą Ukrainai ir tiekia 155 mm M777 haubicas. Tačiau GPS sistema buvo pašalinta iš haubicų, nes vyriausybė ir gamintojai turi išlygą, kuri riboja prieigą prie tam tikrų technologijų. Apie tai praneša leidinys LIGA.net, remdamasis šaltiniais Ukrainos gynybos ministerijoje.

M777 haubicos turi slaptą technologiją – situacija pavojinga, gali būti pagrobta kaip priešo trofėjus
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Žurnalistai rašo, kad GPS sistemos buvo pašalintos saugumo sumetimais, nes Vakarų partneriai supranta, kad kare kai kurios ginklų rūšys gali patekti į priešo rankas kaip trofėjus.

„Todėl, pavyzdžiui, iš M777 buvo pašalinta GPS sistema, leidžianti sujungti haubicas į vieną žvalgybos ir smogimo kompleksą, naudojant droną ir radiolokacines stotis kovai“, – žurnalistams aiškino šaltinis iš Gynybos ministerijos.

Anot jo, tokį sprendimą reikėtų vertinti supratingai, nes jeigu JAV valdžia nenori prarasti technologijų, tai jų negalima priversti tiekti įrangą su tomis technologijomis.

Be to, šaltinis pažymėjo, kad šiandien lobizmas vystosi tarp ginklų gamybos įmonių, su kuriomis dirba karo atašė. Ir nors Ukraina neturi didelių finansinių galimybių, tačiau 23,7 mlrd. dolerių JAV parama kelia didelį susidomėjimą.

„Gamintojai supranta, kad Ukraina turi mažai finansinių galimybių, tačiau 23,7 mlrd. USD iš JAV yra gana patrauklus kąsnelis, kurio visi nori paragauti“, – priduria jis.

M777 – grėsmingas ginklas

Haubicą M777 sukūrė britų koncerno „BAE System“ padalinys Amerikoje. Nepaisant didelio 155 mm kalibro, artilerijos sistema buvo sukurta kaip itin lengva lauko haubica, naudojanti titano komponentus, todėl jos svoris yra tik 4200 kg.

M777 turi skaitmeninę ugnies valdymo sistemą, kuri gali nustatyti haubicos vietą ir apskaičiuoti ginklo parametrus tiksliam taikymui.

Haubica gali iššauti didelio tikslumo „M982 Excalibur“ sviedinius, kurių maksimalus nuotolis yra iki 40 km. Naudojant šiuos šaudmenis viena M777 baterija gali apšaudyti iki 1250 kvadratinių kilometrų plotą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!