Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/83317/kinija-i-vandeni-nuleido-treciaji-pazangiausia-savo-lektuvnesi-fujian/spausdinti/

Kinija į vandenį nuleido trečiąjį, pažangiausią savo lėktuvnešį „Fujian“

Publikuota: 2022-06-21 17:33
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Nors techniškai „Fujian“ yra trečias Kinijos lėktuvnešis, jis yra pirmasis sukurtas tik Kinijoje.

„Fujian“ nuleidimo į vandenį ceremonijoje. Ekrano nuotrauka
„Fujian“ nuleidimo į vandenį ceremonijoje. Ekrano nuotrauka

Fudziano provincijos vardu pavadintas „Fujian“ yra 320 metrų ilgio lėktuvnešis su elektromagnetinėmis katapultomis. Dabar jis buvo nuleistas į vandenį, bet praeis dar pora metų, kol jis pradės tarnybą. Kinija planuoja iki 2027 metų turėti tokį karinį laivyną, kuris galėtų varžytis su JAV.

Kinija labai didžiuojasi „Fujian“, nes tai – Kinijoje sukurtas lėktuvnešis. Kiti du – „Liaoning“ bei „Shandong“ – yra sovietų „Kuznecov“ klasės lėktuvnešiai. „Liaoning“ tarnybą pradėjo 2012 metais, bet jo statybos prasidėjo dar Sovietų sąjungoje. „Shandong“ buvo pastatytas Kinijoje ir tarnybą pradėjo 2019 metais, bet buvo sukurtas pagal „Liaoning“ konstrukciją. Kaip ir liūdnai pagarsėjęs „Admirolas Kuznecovas“, šie du lėktuvnešiai neturi katapultų.

„Fujian“ turi. Jame galės veikti iki 40 lėktuvų ir pora sraigtasparnių. Vos tik jis bus užbaigtas ir turės reikiamą palydą (lėktuvnešiai neplaukioja vieni), tai bus galinga jėga. Tiesa, amerikiečių superlėktuvnešiams „Fujian“ vis tiek neprilygs – jis net nėra atominis – bet pirmas kiniškas lėktuvnešis vis tiek yra šioks toks signalas potencialiems Kinijos priešams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!