Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/83157/kaip-futuristinis-sautuvas-kvertus-nukerta-rusijos-artilerijos-ugni/spausdinti/

Kaip futuristinis šautuvas „Kvertus“ nukerta Rusijos artilerijos ugnį

Publikuota: 2022-06-08 11:42
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Andrijus Znaičenko dar 2015 metais ėmėsi kurti nešiojamą dronus medžiojantį ginklą. Ukrainą turėjo panašių sunkių ginklų, bet jo sukurtas „Kvertus“ yra labai mobilus – primena šautuvą iš fantastinių filmų.

„Kvertus“ dronus mušantis ginklas / Gamintojo nuotrauka
„Kvertus“ dronus mušantis ginklas / Gamintojo nuotrauka

„Kvertus“ buvo kuriamas kelis metus, o 2022-ųjų balandį ir gegužę gamybą teko spartinti. Per šiuos mėnesius ukrainiečių „Kvertus“ šalies gynėjams pagamino 50 tokių ginklų. Gamintojas teigia, kad dronus mušantis ginklas veikia labai efektyviai, net kai karys yra apkasų ar improvizuotų įtvirtinimų priedangoje.

„Šis karas su Rusija yra naujo tipo. Tai – aukštųjų technologijų karas, kur abejose pusėse yra daug pasikeitimų. Klausimas, kas tuos patobulinimus pritaikys pirmas, kas geriau prisitaikys prie situacijos“, – teigia „Kvertus“ įkūrėjas Znaičenko.

Per penkis metus prieš karą „Kvertus“ pagamino 100 priešdroninių ginklų. Dabar stengiasi pradėti gaminti po 10 per dieną. Dar 2016 metais atlikti bandymai parodė, kad „Kvertus“ gali blokuoti dronus 350-400 metrų atstumu. Dabar šis efektyvus veikimo nuotolis yra didesnis. Ateityje planuojama sukurti automobilyje montuojamą kompleksą su radaru, kuris dronus pastebėtų 7-10 km spinduliu ir galėtų juos numušti jiems net nepriartėjus.

Tokie ginklai tiesiog sutrikdo dronų elektroniką – nukerta ryšį su pilotu, sumaišo drono „smegenis“. Pasimetęs dronas krenta žemyn arba nuskrieja nežinoma kryptimi kol pasiklysta. Dronus įmanoma nuo to apsaugoti, bet rusų „Orlan 10“ Ukrainoje krenta kaip lapai rudenį, nes yra pagaminti kaip paprasti mėgėjiški komerciniai bepiločiai.

Numušami ir tokie – juos rusai (kaip, beje, ir ukrainiečiai) naudoja artilerijos ugniai koreguoti. Neliko drono, neliko galimybės tiksliam artilerijos smūgiui, taip šis ginklas gelbėja daugybę gyvybių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!