Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/83147/eso-vertinimu-2030-m-gaminantys-vartotojai-pagamins-apie-7-proc-viso-lietuvos-elektros-energijos-poreikio/spausdinti/

ESO vertinimu 2030 m. gaminantys vartotojai pagamins apie 7 proc. viso Lietuvos elektros energijos poreikio

Publikuota: 2022-06-08 09:21
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) įgalina visuomenės norą patiems pasigaminti elektros energiją savo poreikiams, kitaip tariant, tapti gaminančiais arba nutolusiais gaminančiais vartotojais. Bendrovė sulaukia rekordinio prašymų kiekio išduoti prijungimo sąlygas saulės elektrinių prijungimui prie elektros tinklų, o nuotoliniai saulės parkai yra išparduodami per minutes. Tačiau natūralu, kad visa tai sukelia nemenkų iššūkių, todėl ESO iniciavo išsamią studiją, skirtą įvertinti skirstomojo tinklo tinkamumą ir pasiruošimą šiai energetikos transformacijai.

Pasak analizės, vykdant efektyvią ir racionalią atsinaujinančių energetiko išteklių plėtrą ir jungiant saulės jėgaines į ESO tinklą galima pasiekti 170–190 tūkst. gaminančių vartotojų su 1,2–1,3 gigavatų (GW) instaliuotos galios iki 2030 metų. Toks elektros energijos kiekis sudarytų apie 7 proc. viso tuometinio Lietuvos elektros energijos poreikio.

Numatoma, kad vasaros mėnesiais susidarys gamybos pikai, taškinėse vietose siekiantys 70–80 proc. instaliuotos galios, tad jiems suvaldyti yra reikalinga užtikrinti balansavimo paslaugą, racionaliai adaptuoti elektros skirstomąjį tinklą, priderinti vartojimą arba nukreipti į energijos kaupimo sistemas, kad kiti elektros energijos klientai nepatirtų didelių momentinių apkrovų bei tiekėjai iš anksto pasiruoštų balansavimui.

Dauguma gaminančių vartotojų – fiziniai asmenys. Vystantis gaminančių vartotojų skaičiui pagal numatytą scenarijų 2030 m. planuojama turėti apie 159 tūkst. fizinių ir apie 10 tūkst. juridinių gaminančių vartotojų – 68 proc. instaliuotos galios būtų iš fizinių ir likę 32 proc. iš juridinių asmenų.

Nors dabar vidutinė įrengiama saulės jėgainės galia ant namo stogo siekia 8–9 kilovatus (kW), tačiau prognozuojama, kad po 8 metų vidutinė buitinio gaminančio vartotojo instaliuota vietoje arba įsigyta iš nutolusio parko galia sieks tarp 3–4 kW dėl mažesnes galias turinčių gyventojų, nutolusių gaminančių vartotojų, elektrinių įrengiamų ant daugiabučių stogų, o juridinių tarp 10–65 kW priklausomai nuo įmonės dydžio ir elektros energijos poreikio.

Šiai dienai nustatoma tik apie 2 proc. atvejų kai gyventojams patiems dalinai reikia prisidėti prie tinklo stiprinimo. Tai pastebima ypač tais atvejais, kai gyventojai nori įsirengti pakankamai didelio galingumo jėgaines savo gyvenamojoje vietoje. Siekiant, kad šis skaičius neaugtų ar net mažėtų – tikslinga nutolusios generacijos plėtra, t. y. nutolusių gaminančių vartotojų kiekio augimas. Būtent toks sprendimas leidžia ir įgyti norimos galios nutolusią elektrinę ir nereikalauja tinklo investicijų.

Priešingu atveju – esant nekoordinuotai plėtrai, per ateinančius 10 metų su poreikiu atlikti papildomas investicijas galėtų susidurti 10 ar net 20 proc. gyventojų. Nors visada patariama atkreipti dėmesį į norimos įsirengti elektrinės dydį, nebūtinai imti maksimalią galią, pasitaiko atvejų prijungti norimo dydžio elektrinės be papildomų tinklo pakeitimų galimybės nėra.

Skaičiuojama, kad išskaidyta pavienių vartotojų plėtra tikėtina sukurtų didelį kiekį mažesnių investicinių objektų, tai nebūtų efektyvu lyginant su nutolusių gaminančių vartotojų – saulės parkų – plėtra. Todėl, svarbu toliau investuoti į šių parkų vystymas. Gera žinia ta, kad investuotojai nesnaudžia ir ruošiasi dideliems energetikos pokyčiams – jau šiuo metu pasirašyta rekordiškas 570 megavatų (MW) galios saulės jėgainių kiekis ketinimų protokolų, t. y. vystytojų įsipareigojimų prijungti naują atsinaujinančių išteklių generaciją. Manoma, kad didžioji dalis saulės parkų bus panaudoti nutolusių gaminančių vartotojų poreikiams.

Bendrovės užsakymu „Smart Continent LT“ analizę atlikusių ekspertų teigimu, toliau siekiant gaminančių vartotojų augimo reikia skatinti reguliacines, finansines ir komunikacines priemones ir būdus, kurie būtų efektyvūs ir racionalūs bei sudaryti sąlygas diegti energijos gamybos ir vartojimo optimizavimo sprendimus.

Šiuo metu gaminančių vartotojų šalyje yra 22,5 tūkst., bendra visų jų turima galia sudaro 227 MW. Nutolusios generacijos alternatyva vis labiau naudojasi ir gyventojai: nutolusių gaminančių vartotojų skaičius sudaro jau daugiau nei 5,1 tūkst. gyventojų, ir jų augimas per metus sudaro 300 proc.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!